saritura in-naltime

parintii autoritari dau rezultate

Ce simti cand stii un lucru si vin altii si ti-l confirma? Bucurie sau frustrare?

Pentru mine uneori este imbucurator alteori este frustrant. De ce? Este imbucurator pentru ca si altii ajung la o concluzie pe care o stiam (mai de mult). In felul acesta si altii vad valoarea in lucrul/domeniul in care am vazut-o eu. Frustrarea apare in o momentul in care desi steam niste lucruri nimeni, sau aproape nimeni nu le-a bagat in seama. Acum vin altii si “le descopera” si tot ar fi bine daca i-ar crede/asculta cineva.

Sa ai adolescenti si sa-i ajuti sa-si formeze propriul system de valori nu este usor. Un material relativ recent din USA Today (deci o sursa nereligiaosa) prezenta rezultatele a 3 studii care evidentiau faptul ca adolescentii au rezultate mai bune in viata daca partintii stiu sa le fixele niste limite in comportamentul lor. Cand vorbesti de granite cu adolescentii stiu… fumul incepe sa apara…

Comportamentul fata de lucruri/evenimente marunte seteaza manifestarea pe care o vom avea in fata unor lucruri/evenimente mari. Isus Christos mentioneaza asta cand spune “Deci, daca n-ati fost credinciosi in bogatiile nedrepte, cine va va incredinta adevaratele bogatii? Luca 16.11“

Unul din autorii studiilor a analizat cum respecta adolescentii indicatiile parintilor de a-si pune centura de siguranta in masina, daca vor vorbi la telefonul mobil in timp ce conduc sau, mai rau, daca vor sofa in stare de ebrietate. (studiul publicat in revista Pediatrics – September2009)

Kenneth Ginsburg, spune: “Adolescentii sunt atenti la cea ce spun parintii lor(chair daca nu-i asculta). Provocarea pentru parinti este ca ei sa fixeze aceste reguli sau granite fara sa se simta intr-un fel controlul lor.”

In alte studii cei mai eficienti parinti sunt cei pe care cercetatorii ii numesc “autoritari”. Acestia pun un set de reguli si ii incurajeaza pe adolescenti sa le urmeze intr-o maniera placuta, cordiala. Parintii care ii lasa pe tineri in voia mintii lor sau care spun reguli in genul “pentru ca asa am zi eu…” sunt foarte slab eficienti.

Intreg materialul aici USA Today

Leave a Reply