leadership / saritura in-naltime

lider irefutabil

Noi nu credem in ei. Parca nici o generatie precum cea prezenta nu si-a contestat atat de acid/intens conducatorii. Ne citim istoria si intelegem ca mai intotdeauna a fost ceva coruptibil si putred acolo la varf. Privind la aceste lectii alegem sa-i punem pe toti, la gramada in cazanul suspiciunii.

Liderii uita repede faptul ca o pozitie se ofera dar o autoritate se castiga/construieste. Unii par precum atletii de la circ; sar de pe o trambulina in varful unei piramide umane si apoi prin echilibristica vor sa se mentina sus. Spre deosebire de circari, liderii, cand obosesc, incep sa caute proptele  pentru a se mentine in pozitie.

Din cauza asta am ajuns astazi sa nu credem liderii care tin /au prea multa de putere. Cand am vrea sa ne incredem in ei ne trezim repede recunoscand sabloane prin care ei abuzeaza si de pozitia si de puterea conferita. Am gasit ciudat astazi faptul ca suntem dispusi ca consideram credibili pe aceia care nu au o pozitie.

Pretuim mai repede discursul unui om care n-are putere. Credem ca daca cineva imi vrea un bine si nu se afla intr-o pozitie inalta atunci el are o doza de sinceritate mai mare decat cel care poate sa-mi fac un bine datorita pozitiei pe care o detine. Il vedem mai integru. De fapt tanjim dupa lideri integri(nu doar GRI) intr-o pustietate a celor care abuzeaza de puterea lor.

Personal, am crezut si cred in puterea pe care o ai fara a avea “o pozitie”. O putere data de identitatea ta.

Fiecare om poate fi contestat dar daca vrei sa cunosti caracterul cuiva, da-i putere” spunea Abraham Lincoln. Luptator delicat cu sabloanele autoritatii, George Orwell zicea: ”Adevarul test al caracterului sta in cum tratezi tu pe cineva care n-are ocazia sa-ti faca vre-un bine/sa-ti aduca vre-un avantaj

PS

Daca ai ceva suspiciuni cu privire la titlu, fi linistit; nu, nu m-am grizat …doar folosesc si eu Dex-ul…

Leave a Reply