saritura in-naltime

unde s-au dus aproape toti?

Situatia asta se intalneste mai peste tot iar fotografia care iese nu-i prea vesela. Invaluiti in tot felul de intrebari si incertitudini, tinerii lipsesc. Unde au plecat cei mai multi ? Asta poate fi o intrebare daca stai in pragul bisericilor canadiene.

In luna Mai, Reginald Bibby, profesor de sociologie al University of Lethbridge a prezentat in cadrul intalnirii anuale a Canadian Sociological Association un raport in care se mentiona faptul ca din anii 1960 spre perioada anilor 2000, doar 3 din 10 canadieni merg saptamanal la biserica. La finalul anilor 1950 proportia era 6 din 10. Scaderea a inceput in randul generatiei “Baby Boomers” si a continuat accelerat apoi.

Cand tinerii invata religia de la adulti ei o reflecta apoi in oglinda; nu una perfecta dar religiozitatea lor este o reflexie a religiozitatii celor care i-au crescut.

In Canada, 7 din 10 tineri se identifica cu un grup religios, dar numai 2 dn 10 participa saptamanal la servicii de inchinare religioase.

40 % din tinerii adulti nu sunt in prezent implicati in nici un fel de grup religios.

Unii tineri nu participa regulat la biserica pentru ca o inteleg ca o societate corporatista, orientata spre bussiness. Parte din acestia considera ca mersul duminica la biserica este important si la momentul cand vor avea copii ii, vor merge impreuna cu acestia la servicii religioase. Dar pana atunci?

Stiam situatia din Diaspora si provocarile multiculturale. De aceea in 2006 m-am alaturat unui grup de familii care au dorit sa formeze o biserica la care sa poata merge cu copii lor. Cu toate dezertarile aparute pe parcurs (sa dam vina din nou pe nationalitate?), personal inca mai cred in acel proiect. Tinerii din biserica au fost weekendul trecut la Historymaker 2010:

Leave a Reply