saritura in-naltime

cine vinde vaselina?

Am citit recent o parabola pentru biserica contemporana; suna cam asa…

Intr-un “nu stiu unde sat”(licenta Rosu si Negru) un ambitios om de afaceri a construit cea mai mare fabrica de vaselina/unsoare din zona.

Ducandu-se vestea, oameni din toata regiunea si chiar din cele mai indepartate margini ale pamantului au inceput sa vina si sa vada ceea ce devenize acum o uzina in toata regula. Deseori, deosebit de politicos si entuziasmat de anvergura proiectului sau, omul nostru de afaceri insotea personal grupurile de vizitatori si le prezenta pe rand intreg procesul, de la punctul in care carbunele era preluat din masini si pana la momentul in care praful devenea primul strop de lubrifiant.

signsIntr-o zi nu a fost decat un singur vizitator care a dorit sa vada procesul. Nu mai era nimeni langa el. Proprietarul l-a intampinat bucuros si i-a propus sa-l insoteasca personal al un tur al uzinei, fiind gata sa raspunda oricaror intrebari. A inceput din locul in care carbunele era preluat din camioane. Acestea basculau incarcatura pe o linie de transport enorma care functiona pe baza a sute de angrenaje. Carbunele ajungea apoi in containere mari care se invarteau si zdrobeau roca. Dupa aceea bucatile mici erau trasportate, invartite, ametite cu ajutorul altor sute de angrenaje si asa mai departe. Vizitatorul era incantat de complexitatea mecanismelor, wow cate  cate roti dintate, cate cabluri si curele si cat de perfect se imbina totul…

Desemenea a fost surpins de forta malaxoarelor care transformau rapid bucati mari de roca in particule fine de praf. Apoi tratementul chimic la care era supus si care ajutau praful sa devina lubrifiant. Nu mai vazuse si nici nu se gandise pana atunci la asa ceva. Era surprins, inmarmurit, uimit.

Dupa ceva timp propietarul l-a invitat la o cafea(Starbucks obligatoriu) si l-a intrebat cum i se pare. Vizitatorul a raspuns: “Am vazut cum intra carbunele in uzina, cum e transportat, macinat, amestecat, tratat. Sunt peste masura de uimit. Am vazut cat de perfect ai conceput intreg procesul si cum functioneaza aproape fara oprire. Dar am o intrebare; nu am vazut punctul in care vaselina este pusa in recipiente pentru a ajunge la cumparatori.”

“Ha…m-asteptam la asta…” a spus proprietarul. “…Ai spus ca esti incantat de complexitatea angrenajelor, a rotilor dintate si curelelor. Esti uimit de mecanismele pe care le-am incorporat in aceasta uzina. Cu ce vaselina crezi ca merg acestea? Eu nu am nici o vaselina de vandut” a spus faimosul om de afaceri…

PS

ceva mai vechi de la  Charles Spurgeon (din Christ’s Words from the Cross):

“Churches are not made that men of ready speech may stand up on Sundays and talk, and so win daily bread from their admirers. No, there is another end and aim for this. These places of worship are not built that you may sit comfortably and hear something that shall make you pass away your Sundays with pleasure. A church which does not exist to do good in the slums, and dens, and kennels of the city, is a church that has no reason to justify its longer existing.”

Leave a Reply