saritura in-naltime

Live Sent – viata ca o scrisoare

Titlul cartii mi-a adus in minte automat la ceea ce scria celor din Corint, apostolul Pavel: “Voi sunteti scrisoarea lui Christos, scrisa nu cu cerneala ci cu Duhul Dumnezeului celui Viu.” – 2 Corinteni 2.3

live-sent-cover1Metafora prinde viata in cartea lui Jason C. Duke. Abordarea si detalierea subiectului este facuta de autor intr-o tonalitate sincera, personala, care provoaca la un crestinism fara “scheme si figuri”, un crestinism de care ne-am indepartat prin explicatii si supra-comentarii.

Dumnezeu are un mesaj pentru intreaga umanitate si acest mesaj este purtat catre altii de catre cei care ii sunt credinciosi. Rostul, scopul vietii noastre este sa fim o scrisoare catre cei din jur o scrisoare prin care Dumnezeu se evidentiaza, se lasa inteles. Ca o scrisoare sa fie trimisa ai nevoie si de un centru de distibutie, nu? Asa ajngem la o imagine a Bisericii putin discutata astazi: Biserica precum un centru postal. Biserica este prea des vazuta doar ca o statie de alimentare, de reincarcare… Imi traiesc viata consumand sau consumandu-ma?

Autorul petrece ceva timp vorbind despre valoarea pe care o avem, ca oameni in general si apoi ca persoane care traiesc prin Duhul Sfant. Mi-a placut accentuarea faptului ca noi nu trebuie sa ne aratam valoarea in fata lui Dumnezeu; (“Hei Isus sunt si eu bun ce ceva“) capatam substanta si valoare in momentul in care il reprezentam pe El. Isus nu a murit pentru mine pentru ca eram de iubit, frumos, destept, onest si binefacator. Isus a murit pentru mine pentru a ma face iubit.

Accentul pus pe apropierea lui Dumnezeu de noi prin Christos este esential pentru intelegerea rostului de a fi o epistola vie catre altii.

De remarcat deasemenea argumentul sau despre ce este contextualizarea:

Contextualizarea nu reprezinta acceptarea unor norme culturale. Aceasta pare a fi frica cea mai raspandita si critica cea mai acuta. Contextualizarea nu este despre a deveni relevant culturii in care traim. Asa cum a spunea un professor, a fi relevant inseamna a fi in urma iar contextualizarea este despre a slefui viitorul nu pentru a modela prezentul…Contextualizarea este a trai drept in vremurile prezente fiind prieten zi de zi cu oamenii aflati intr-un context apropiat noua sau particular, traind inaintea lor in asa fel incat sa aducem o aroma de Dumnezeu in jurul lor si luminand a Dumnezeu in jurul lor, traind ca o scrisoare pentru ei astfel incat sa poata exclama: Wow! Acolo este Dumnezeu! El m-a facut si ma iubeste. Vreau sa-L cunosc!

Autorul te provoaca sa-ti reanalizezi definitiile si intepretarile despre ucenicie, biserica, Christos, comunitate. Totul simplu, natural -“organic” si nesimulat. Te provoaca sa-ti gandesti relatiile pe care le ai cu cei din jur, crestinismul fiind eminamente relational.

Cu o inima indreptata spre oameni Jason Dukes amendeaza intepenirea in cultura bisericeasca a conceptului egocentric ”vino si vezi” in timp ce ideea “du-te si fi” este neglijata uneori datorita sacrificiului pe care il presupune si solicitarii constante de resurse umane si materiale.

Cartea este bine de parcurs in intalnirile unor grupuri mici care ofera mediul si dinamica ideala pentru  discutie, aprofundare si particularizare.

Te poti intersecta cu alte idei/materiale ale autorului pe Jason C Dukes Blog

“Live Sent – you are a letter” am primit-o spre review ca parte a Viral Bloggers Program.

Leave a Reply