saritura in-naltime

a fi acolo unde nu trebuie

Am dat de-o snoava prin arhive ce spunea despre un om care tocmai devenise crestin si intalnindu-l pe Martin Luther, l-a intrebt entuziasmat:

–         Ce sa fac pentru a-l sluji pe Isus Christos? Trebuie sa devin preot sau un evanghelist itinerant?

Luther l-a intrebat la randu-i:

–         “Ce lucrezi acum?”

–         “Acum, sunt cizmar, fac pantofi”.

–         “Atunci fa pantofi buni si vinde-i la un pret real, de vrei sa fi crestin bun”, i-a raspuns Luther.

Cand devii un om constient de ce implica faptul ca Dumnezeu te iubeste si de mantuirea oferita prin Christos ai oarecum instinctual pornirea de a raspunde acestei generoase oferte divine intr-un mod deosebit. Iti faci tot felul de ganduri si planuri cum sa-l onorezi pe Dumnezeu mai bine. Dar lucrul acesta nu inseamna automat parasirea sferei vocationale in care deja activezi. Nu trebuie sa te indrepti spre ocupatii mai “duhovnicesti” pentru a-ti arata atasametul tau si devotiunea ta fata de Christos. Ar fi mult mai normal sa-ti practici vocatia, meseria ta de fiecare zi, la un standard care sa-l onoreze pe cel caruia acum te inchini – asta aduce un nivel de excelenta in ceea ce faci zilnic.

O metoda de a reflecta raportarea la Dumnezeul tau este de a fi creativ cu darurile, talentele si abilitatile tale acolo unde te afli. Daca am face asta, noi ne indeplinim chemarea de a aduce o diferenta spre bine in locul in care traim; in contextual acesta apare intr-o alta lumina cea ce Apostolul Pavel spune “Fiecare sa ramana in starea in care a fost chemat…”(1 Corinteni 7:20, 24).

Tot in directia asta Os Guinness spune: “principalul motiv pentru care crestinii nu aduc nici o diferenta in lume astazi este pentru ca ei nu se afla acolo unde ar trebui sa fie”(parafrazare). Altfel zis; sunt multi artisti, doctori, avocati, oameni de afaceri – toti crestini – care nu sunt ceea ce ar trebui acolo unde ei activeaza.

Uneori este greu de a vedea diferenta intre munca unui crestin si cea a unui om necrestin (sau care nu ii acorda lui Christos pozitia de Domn si Mantuitor); in forma in care unele activitati se desfasoara astazi (fie ca esti mecanic sau electronist sau programator ori agent publicitar) este greu de spus cine munceste ca un crestin si cine nu. Deseori fisa postului este aceiasi, uneltele la fel si tarifele chiar. Diferenta, care nu este evidenta la o prima fotografie, rezida in maniera de implementare a scopului, motivului , standarului pentru ce faci acel lucru. Il faci pentru bani? De buna seama ca da. Il faci pentru Christos? Asta ar trebui sa devanseze partea financiara. “Tot ce faceti sa faceti ca pentru Domnul” – nu inseamna gratis; inseamna cu un nivel ridicat de excelenta in executie.

Sa fim clari: Christos nu e Domn doar in Biserica. El trebuie sa fie onorat in aceasta pozitie si in familie, in arta, in stiinta, in sport, in societate.  Kuyper zicea: ”Nu exista nici un centimentru in intreaga existenta umana peste care Christos sa nu poata spuna: Este al  meu!”(parafrazare)

A face o diferenta pentru Christos inseamna a aduce orice zona din aria ta de viata sub domnia Sa. Asta aduce prospetime, vitalitate,  in viata de credinta. Asta inseamna inchinare cu pasiune in orice circumstanta; nu doar in cantece sau recitari de Psalmi in fiecare duminica.

Pentru a atinge nivelul acesta crestinii trebuie sa se desparta de o meserie exercitata de dragul avantajelor personale, de o viata in are fac totul doar pentru ei. Crestinii trebuie sa nu mai ignore telul lui Dumnezeu. Separarea spirituala la nivelul scopului este mai importanta decat delimitarea spatiala – nu merg in anumite locuri. Se poate exprima o deosebire spiritual-morala fara a presupune o segregare culturala.

Textul din Luca 16.9(“faceti-va prieteni cu ajutorul bogatiilor nedrepte…”) induce valorificarea unor resurse pamantesti pentru un scop care este mai mare decat Pamantul. Crestinul trebuie sa fie axat pe vremea viitoare, pe ceea ce urmeaza sa vina, asta aducand si un plus in lume si pe termen scurt. Valorificarea prezentului spre beneficiul viitorului. Prea multi crestini se uita astazi doar dupa castiguri, pozitii, zone de profit/influenta lumesti, pamantesti. Sa ne mai miram ca nu exista o influenta crestina azi in lume? C.S. Lewis spunea ca “acei crestini care se implica cu darurie in ceea ce fac in prezent sunt cei care se gandesc cu adevarat la viitor”.

Leave a Reply