evanghelia pentru oameni ocupati / saritura in-naltime / terra media

Manifestul lui Isus – Leonard Sweet & Frank Viola

jmMulti sunt ingrijorati de cum arata astazi crestinismul. Si incearca, care mai de care, sa-l repare pe aici, pe colo. Unele “solutii” sunt – precum vorbea Mantuitorul –  “petec nou la un sac vechi…”Apropo de Cel care a spus aceste vorbe; tocmai am terminat o carte despre el. Am crescut intr-o comunitate spirituala (crestini dupa evanghelie – tudoristi) in care accentul era pus coplesitor pe ce a facut Isus pentru noi, implinind voia lui Dumnezeu. Imaginea lui Isus Domn si Mantuitor, Isus cel la care a ma relationez in fiecare zi,  s-a lipit de fiinta mea si eram foarte surpins sa vad cum altii prin-mprejur, nu prea stiau asta. Fara a fi un isusism ieftin dar nici o christologie complet-teologica, mediul inducea o modalitate simpla de a interactiona cu Christosul lui Dumnezeu.

Acum 6 saptmani mi-a venit in posta o carte despre Isus. Doar despre El. Parcusesem deja o suma de materiale despre ce a ajuns crestinismul fara Christos si cum se afirma in Numele lui Christos ceea ce El nu a spus niciodata. Am inceput sa citesc manifestul lui Frank Viola si Leonard Sweet (Jesus Manifesto: Restoring the Supremacy and Sovereignty of Jesus Christ) cu gandul ca voi gasi accentul pus pe centralitatea lui Isus in viata de credinta.

Cam asa a fost. Provocarea pe care autorii o adreseaza lumii vestice suprasaturata de metode, scheme si programe, este o persoana: Isus Christos.

Intrebarea de la care autorii pleaca, “ce e crestinismul”? are un raspun scurt, percutant: Isus si nimic altceva. Alaturi de El nu pot sta nici Legea Ceremoniala, nici explicatiile la Apocalips sau cele 10 porunci, nici darurile speciale, nici diplome, nici cladiri…Isus. Atat. E greu? Aparent nu; real da!

Concentrarea pe slujirea si cuvintele lui Isus Christos vor sa scuture intr-un fel crestinismul de haina ideologica sau filosofica. Prea multa ideologie si folosofie azi in cresitinsm si prea putin din spiritul lui Christos.

Vestea buna pentru om, Evanghelia, este ca putem sa ne legam de o Persoana, Christos, si nu de un sistem sau de o ideologie.

Delimitarea intre ce a spus Isus si invatatura apostolica despre Isus Christos este accentuata in cercurile progresist-crestine contemporane, dorind a explica si reformula si estoma deformarea crestinismului.

Dupa capitolul 6 al cartii autorii detalieaza ce inteleg ei prin inducerea persoanei lui Christos in mod practic in viata de zi cu zi.

Reliefand aspectele concrete ale ingrijirii lui Isus fata de cei saraci si nevoiasi, autorii nu aveau cum sa rateze ocazia de a puncta unul trendurile actuale in crestinism: pace, dreptate sociala si eradicarea pauperizarii.

In contextul unui spirit de dreptate al lui Christos am fost surpins totusi sa nu gasesc in carte si cuvintele lui Christos despre judecata, pedepsa, Iad. Ca doar a vorbit si despre acestea, nu? Autorii ocoloesc aceasta, punand in mana lui Isus doar o ramura de maslin si nu si un bici. Asta este doar o fateta a lui Isus iar in acest context manifestul pare incomplet.

Daca dreptatea este un lucru important, dreptatea infaptuita fara Christos este aproape nula. Pe de alta parte Isus nu a fost niciodata lucrator social sau filosof. O alta afirmatie importanta in legatura cu etica sociala este ca Isus Christos este Rascumparatorul si Conducatorul oricaror actiuni indreptate spre binele semenilor.

Am considerat mereu ca o reflexie simpla, onesta la Persona Fiului lui Dumenzeu ma va provoca sa-l introduc pe El in toate sferele vietii mele astfel incat oridecateori pot, mi se ofera ocazia, sa ajut, sa fac bine, fara a transforma actiunea intr-un activism religios.

Accentuarea persoanei lui Christos devine insa suspecta de reductionism intrucat focalizarea precisa, aproape perfecta asupra persoanei christice exclude orice eclesiologie, misiologie sau conducere biserceasca. E adevarat ca apostolii au spus altora despre o Persoana si nu despre o strategie de salvare sau metoda.

O buna teologie ma leaga ombilical de persoana lui Christos si prin El de Imparatia lui Dumnezeu.

Stau inca si ma gandesc daca ar fi de vre-un folos, un Cristos decupat doar din Evanghelii; doar o versiune “fara aditivi”a persoanei lui Christos, fara referintele apostolice sau veterotestamentale.

Introspectiile pe care parcurgerea cartii mi le-a facilitat m-au readus in punctul in care cu cat stiu mai multe despre Christos cu atat imi dau seama ca-L cunosc mai putin.

Finalmente, cartea lui Frank Viola si Leonard Sweet este o invitatie de a descoperi o expresie pe care si eu si tu (poate) o steam din copilarie: “Isus Christos e Domnul”. Avertizarile lor sunt importante si minusurile cartii provoaca la o cunoastere completa a lui Isus Christos.

Cateva citate:

“Daca biserca nu se reorienteaza si nu-si propune sa devina christologica in esenta ei, orice pas pe care il vom face va fi unul inapoi”

“Din moment ce Scriptura este inspirata de Tatal si Duhul Sfant avem motivul sa credem ca fiecare cuvant respira o descoperire a Domnului Isus Christos.”

“…Tatal, Duhul Sfant, ingerii, intreaga creatie, Scriptura, apostolii toti arata spre Christos. Reflectoarele cerului si pamntului niciodata nu-l lasa deoparte pe Christos .El este melodia, armonia, ritmul, tempoul si muzica din spatele oricarui lucru. Cerul si pamntul interpreteaza si canta piesa Sa“

“Isus nu este doar un adevar, un adevar mai mai mare sau un adevar personal. El este Adevarul. Isus nu este o alta viata, o viata mai draguta, mai buna, abundenta. El este viata lui Dumnezeu Insusi”

Cartea poate fi cumparata de la:

Christianbook

Amazon

Chapters

pagina web a cartii

Multumesc celor de la Thomas Nelson Publisher pentru amabilitatea de a-mi pune la dispozitie, “Jesus Manifesto: Restoring the Supremacy and Sovereignty of ChristPowered by Ingram Digital

Leave a Reply