saritura in-naltime

Minte pentru a trai

Frumoasa limba romaneasca are pentru cuvantul “minte” doua sensuri; unul se leaga de “capacitatea de a rationa/gandi” iar celalat cu “actiunea de a nu spune adevarul sau de a-l ocoli”.

Titlul mi-a placut pentru butada pe care o respira si m-as fi bucurat sa fie legat de sansa de a trai datorita capacitatii de a rationa; dar…

Cei care se ingramadesc in grupul “progresistilor crestini de pretudinteni” evidentiaza deseori capacitatea dum’ealor elitist-intelectuala; ei “au minte” d-aia vad acum crestinismul spre noi culmi ale evolutiei spirituale, etc. etc. Dispretul smerit afisat fata de cei care gandesc in alta paradigma, le scade nota la purtare crestina dar se pare ca nu-i afecteaza asta. Acesti “surferi” spirituali stiu ca acum e valul lor si trebuie sa isi tina echilibrul cum pot.

Tare mi-e mie ca pana la urma se dovedeste ca unde este multa minte nu este si multa sinceritate.

Unul din liderii marcanti care vor sa prezinte lumii noul crestinism, Rev. Jim Wallis, a fost descoperit recent cu ocaua mica. Un fel de consilier al presedintelui Obama in ceva chestiuni religioase, adept al unor discursuri mobilizatoare pentru dreptate sociala, Rev. Wallis are o vorba mieroasa si dulce pentru a picura crampeie de inlectualism peste maniere politicoase; dar atunci cand este descoperit cu lucruri indoielnice si fapte mai putin placute care ii arata adevarata apartenenta devine neclar in declaratii dovedind frustrarea celui prins cu mana in borcanul de dulceata.

Anul trecut l-am lasat in pace cand a blestemat-o pe Sarah Palin, justificandu-si probabil ca actiunea de a blestema a fost instrumentata si de Isus Christos. Atunci a aratat el unde ii este “centrul” adica in partea opusa cu locul in are se afla D-na Palin. Dar sa lasam trecutul si sa punem asta pe seama unor “scapari istorice”.

Recent, dl. Wallis a fost intrebat daca a fost finantat de miliardarul Soros. “Ba nu, ba da” ca piesa celor de la Trio Express. Amanunte despre toata intamplarea se pot citi p’aci:

Jay W Richards

Marvin Olasky

Timothy Dalrymple

In toata agenda lor progresistii trebuie sa apara “de centru” si nu partizanii vre-unui curent politic pentru ca atunci totul este intepretat politic si nu in termeni spirituali. Ei vor puterea politica de a face niste schimbari de ordin social fara a pierde influenta spirituala.

Melanjul new-age-ist este malos, inducand o spiritualitate compusa din afirmarea unor neterminate revelatii personale, fabuland asupra unui alt standard de interpetare.

Dar sa nu complicam prea mult lucrurile. Simplu, iata cateva motive pentru care progresul trambitat de Rev. Jim Wallis devine de fapt un alt capitol din regresul crestinismului:

  • Faptul ca nu a dorit sa spuna raspicat ca da, a primit bani de la miliardarul George Soros pentru “Asociatia Sojourners” pe care o conduce;
  • Atacul la persoana numindu-l “mincinos” pe cel care l-a invitat elegant la sinceritate, si asociindu-l unei figuri media cunoscute pentru radicalismul promovat;
  • Recunoasterea partiala a adevarului si minimalizarea importantei acestuia;
  • Stergerea documentelor publicate online;

Pai bine domnule Wallis, cu fundamentalistii da, stiam ca au facut unii dintre ei si dintr-astea dar tocmai dumneavoastra, sa va asemanati cu ei? E interesant cum cei are ii condamna pe fundamentalisti ajung sa-i copieze p’aici, p’colo; nu, asta nu se intampla doar in America sau lumea vestica si ci si in varii urbii carpatine.

D’aia am spus eu mai de mult ca nu e nimica nou; doar ambalajul si contextul. Daca stau si ma uit mai bine pana si zambelul acestora pare decupat dintr-un ranjet diabolic.

P’tiu drace!

1 Comment

Leave a Reply