mix-media / saritura in-naltime / terra media

Crestinii-niste ipocritii plini de ura si…alte minciuni care ti se spun (1)

…in media; de fapt si prin biserici sau cercuri/adunaturi crestine sau religioase. Cartea profesorului de sociologie Bradley Wright este scrisa din punctul de vedere al unui specialist care analizeaza mituri izvorate din cifrele sau graficele unor sondaje.

WRIGHT-CoverFinal.inddCa unul care am fost atras de sociologie (si in forma ei analitica) cartea profesorului Wright imi confirma si infirma unele idei, perceptii pe care le aveam despre cum este prezentat crestinismul in media.

Faptul ca religia crestina este intr-unul din cele mai crancene momente ale existentei ei, nu trebuie sa mai argumentam. Atacuri multiple venite din partea laicilor, ateilor, adeptilor altor religii; din interior se gasesc mereu doritori sa inventeze o “noua cale” reorganizand versete, disociindu-l pe Isus de Pavel, dand la o parte cutiile hermeneutice ale altora si punand in loc puzzle-urile lor –  sau prin falimente morale si depasirea acestora intr-o maniera dispertuitoare/sfidatoare si pentru bunul simt nu doar pentru principii biblice.

O precizare inainte de a vedea cate ceva din carte. Ma amuz cand ii vad pe diferiti (in)formatori de opinie (zvonitori si raspandaci vorba celor de la Diverits) cum isi dau cu parerea despre ce prin NordAmerica desi nu traiesc aici; ca-i politica, ecologie, religie, ei “le stie” pentru ca “le citeste”… Parerea lor e influentata de vizitele temporare ale acestora sau ale altora (si mai rau pentru ca interepteaza ceva ce nu e de “prima mana”) de materiale/articole/mesaje ce apar prin mediul online sau publicatii tiparite. Sa nu uitam ca e mare diferenta intre a vizita si a locui intr-un spatiu.(ex: unii din misionarii americani popositi prin Romania erau incantati de cat de bine se traieste in aceasta tara pentru ca oriunde mergeau romanii, c’avea sau n-aveau, puneam pe masa ce era mai bun (de obicei sarmalute, o supa buna sau friptura); americanii ziceau e bine sa facem misiune printre oamenii acestia dar nu-si puneam problema daca familiile in care ajungeau, au in mod regulat asa ceva pe masa. De fapt unii “misionari” au venit pentru un “safari religios” si nu pentru o lucrare in slujiba lui Dumnezeu, dar asta-i alt subiect)

Fiecare are dreptul la opinia proprie dar as fi mai retinut sa ma dau “cocos” cu idei pe care mi le decupez din gandirea altora; daca traiesc zi de zi intr-un mediu daca ii observ, interactionez si analizez evenimentele locale cred ca avantajul locuirii, interatiunii directe, imi da dreptul de a fi mai credibil decat opinia unui vizitator. Desigur nu se exclude posibilitatea ca un vizitator sa poata gandi mai corect si a vedea dintr-o perspectiva noua, dar acest lucru nu se aplica mereu si foarte rar evanghelicilor romani care au putini oameni de analiza obiectiva (rar sau decent prezenti in mediul online) si foarte multi “specialisti totali”.

Ed Stetzer spunea: “tipand se prabuseste cerul pe noi s-ar putea sa vinzi ceva carti dar nu sa rezolvi problema”. Trendul alarimist al media este filonul prin care se scurg catre oameni tot felul de concluzii inspirate din sondaje de opinie realizate intr-o maniera mai mult sau mai putin corecta.  Un titlu in genul ” intr-o clasament al respectului acordat de opinia publica numai “prostituatele” se situeaza mai jos de “evanghelici” ” atrage, impresioneaza dar nimeni nu mai analizeaza veridicitatea afirmatiei. Barna Group, un institut respectat are si el scaparile lui iar profesorul Bradley analizeaza cateva din concluziile unor sondaje de opinie aparute in ultimul deceniu.

Deseori oamenii raspund la sondaje de opnie sau aleg raspunsurile sugerate in formularele acestora gandindu-se la ceea ce-i avantajeaza in momentul acela, nu neaparat la ce este obiectiv in acel moment. Teminologia folosita, definitiile poate complementare dar diferite folosite in sondaje (termeni precum” evanghelic” , “nascut din nou” sunt intelesi diferit de varii grupuri de persoane), numarul de participanti care ofera o scala de apreciere la nivelul intregii populatii, sunt cativa din factorii  instabili si care pot duce spre concluzii nu atat de reale pe cat sunt prezentate.

Traim din concluziile prefabricate ale media si reactionam pe baza lor. Statistica spune ceva despre crestinismul actual dar solutiile oferite sunt deseori tehnice. Intr-un mediu spiritual tehnica poate duce spre formule, actiuni repetitive ce induc pe termen lung structuri ale unei viitoare traditii, aratand ceva vitalitate datorita schimbarii registrului de abordare dar neavand substanta unei transformari reale.

Leave a Reply