mix-media / saritura in-naltime / terra media

Crestinii-niste ipocritii plini de ura si…alte minciuni care ti se spun (2)

 - note pe marginea lecturarii cartii lui Bradley Wright, 
Christians Are Hate-Filled Hypocrites...and Other Lies You've Been Told: A Sociologist Shatters Myths From the Secular and Christian Media -

cahfiCand ati vazut ultima data un preot/pastor crestin(nu coteaza denominatia) prezentat bine in media sau in cinematografie? Eu am vazut un singur exemplu recent cand respectivul avea inclinatii homosexuale. Se gandeste oare cineva de ce este o instrumentata o astfel de campanie?  Ni se spune astfel ca de fapt standarul moral de care se tot vorbeste atata nu este atins nici de cei care il promoveaza la rang inalt, asa ca tot ce ni se intmpla noua, muritorilor de rand, este perfect explicabil si scuzabil; si in contextul acesta sa nu uitam ca Dumnezeu e dragoste si oriunde e dragoste ce mai conteaza sexul, nu?

Grupul crestin catolic este cel mai abuzat prin mesaje negative prezente in cinematografie. Se vinde mai bine asa? Desigur.

Prezentarea negativa excesiva a crestinismului are un cost ascuns pe care crestinii lesne primitori si transmitatori ai unor astfel de informatii nu-l vad sau il ignora. Orice concluzie negativa promovata apoi prin folclorul urban sau rural va ajunge la niste mutatii informative pe care nimeni nu le va clarifica. Astfel de mentionari negative din “mediul crestin” abat atentia de la lucrurile rele care ne privesc la nivel general si care sunt mult mai numeroase.

Daca un pastor/preot merge si da de mancare saracilor, ajuta si se implica in ajutorarea celor abuzati, daca biserici merg si dau apa de baut celor din desertul african si apoi un alt pastor/preot tocmai a curvit cu vre-un enorias, ghici cine apare la stiri? De ce nu sunt prezentate macar ambele evenimente? Pentru ca nu ajuta scopului pe care media il are si la care crestinutii care tipa si ei in ton cu lumea nu se gandesc. Ignoram lucuri bune si prezentam numai ce-i rau. Ce credeti ca se va intampla pe termen lung intr-o astfel de situatie?

N-am fost si n-am sa fiu niciodata adeptul “pus gunoiul sub pres”; cred ca o maniera autocritica de expunere si rezolvare a gunoiului este necesara in crestinism, dar la nivel extins crestinismul are o mai mare influenta pozitiva decat “perlele” negative care se dau in spectacol.

Un alt factor lipsa din raportele statistice (si pe care nimeni nu il mentioneza) este rara prezenta a unor analize statistice la nivel academic . Ca de obicei academicienii sau profesorii universitari daca scriu ceva o fac intr-un limbaj criptat pentru mare masa a oamenilor obisnuiti cu un limbaj usor present in “reality show”-uri, concerte de muzica,  sau in filme.

Ce mai influenteaza rezultatul obiectiv? Faptul ca atunci cand lideri crestini isi expun parerea , opinia lor devine aproape automat acceptata ca fapt sigur. Asta se intampla pe orice meridian. Daca Billy Graham a zis-o, nimeni nu o sa-l contrazica(sau putini se incumeta). Un alt factor (sensibil) manipulator il prezinta datele pe care liderii crestini cunoscuti le folosesc in prezentarile lor(audio-video sau scrise) Deseori aceste date sunt culese pentru a intari o idée pe care acesta vrea sa o prezinte, selectia dovedindu-se nu doar subiectiva ci si incompleta. Daca media vrea sa prezinta ceva negativ despre crestinisim, de ce vor si liderii acestuia la fel? Raspunsul il putem gasi  intr-o maniera de educatie pe care acesti lideri vor sa o faca. Promovarea fricii in scop educativ. Invatatori crestini sau lideri crestini folosesc informatii negative pentru a-i motiva pe cei care ii asculta, sa faca ceva bun. Ii sperie si spera ei sa-i mobilizeze spre comiterea unor actiuni bune, demne de crezul pe care il au.

Crestinismul contemporan a ajuns intr-o situatie oarecum similara o declaratie faimoasa a unuia din judecatorii Curtii Supreme de Justitie a SUA, Potter Stewart. Acesta chestionat ce e pornografia a zis: “nu o pot defini, dar daca o vad o recunosc”.

Crestinismul, greu de definit in prezent, dar daca e trait “a la Carte”, se vede!