saritura in-naltime

arde Coranul!cine se incalzeste la focul asta?

In timp ce conduceam masina azi dimineata, doua stiri mi-au atras atentia; cresterea dobanzilor bancare de catre Banca Canadei(cum se putea altfel) si alaturarea Canadei in corul protestatarilor fata de arderea publica a Coranului.

bbDaca prima stire apare implacabil si des in ultima vreme, cea de-a doua, apare insolit surpinzand si prin purtatorul ei: ministrul apararii, Peter MacKay. Cu alte cuvinte se spune “noi nu luptam impotriva islamului”. Interesant ca astfel de declaratii au dat publicitatii zilele acestea si alte organisme armate sau ale veteranilor de razboi. Remarca “noi nu luptam impotriva islamului” este importanta in dialogul si discutiile privind legitimitatea infiltrarii sistemului NATO in tari influentate preponderant de religia islamica.

Amaraciunea, frustrarea pentru ceea ce s-a intamplat impotriva poporului sau in celebrul 9/11/2001 se vrea consumata vizibil de pastorul charismatic din Florida, Terry Jones,  print-o zi de ardere a cartii care ar fi inspirat atacurile. Libertatea de expresie americana poate suporta si astfel de exprimari. In contextul aprobarii construirii unei moschei in apropierea “Ground Zero” actul promovat de pastorul Jones pare foarte “racoritor”…

Cartile religioase au fost arse de-alungul timpului din varii motive dar niciodata cu un substrat pasnic. Biblia a fost arsa de nenumarate ori in tari sau in cadrul unor grupuri adverse/manioase pe crestinsim. Unii crestini au fost indurerati de astfel de manifestari publice fata de un element important al spiritualitatii lor; altii au ramas impasibili, gandind ca vor exista suficiente copii pentru ca mesajul sa nu se piarda.

Istoria arata un Ev Mediu exceland prin astfel de masuri corectiv-educative. Oameni, carti, cladiri, orase au fost arse pentru ca mesajul lor sa dispara. Interdictia pare o forma simpla de educatie dar nu intotdeuna eficienta. Este convenabil pentru autoritatea didactica dar insuficient pentru a ataca radacina problemei sau manifestarilor adiacente.

Desigur ca pastorul crestin isi argumenteaza decizia sa pe existenta si interpretara unor pasaje biblice. Biblia surpinde in naratiunea ei astfel de evenimente.Cartea profetului Ieremia(cap. 36) si un text din Faptele Apostolilor(Fapte19.11-20) relateaza acte oarecum similare.

Locuitorii Efesului au ars carti religioase. Urmarea credintei lor in Dumnezeu, ei au preferat sa arda toate sursele care ii induceau in eroare spirtuala. O intreaga biblioteca oculta, plina cu carti de vrajitorie, s-a transformat in scrum. Oamenii si-au dat seama de sursa adevarului si au decis sa inlature din viata lor orice alta informatie posibila care nu producea efecte scontate in transformarea lor spirituala. In conflictul intre vrajitorie si crestinsim, crestinismul a invins pentru ca oameni au vazut, experimentat validitatea invataturii crestine si au decis sa abandoneze radical profesarea/promovarea unei alte manifestari spirituale/spiritiste.

bb1Efesenii au decis ei insisi sa-si arda cartile. Ei le-au folosit si tot ei le-au ars. Decizia lor de a arde public carti a fost intr-un fel manifestarea regretului lor pentru perioada in care au practicat si au crezut o invatatura falsa.

Nici un lider crestin din zona sau vizitator nu a promovat actiunea. Nici un pastor sau evanghelist nu a intrat intr-o librarie locala sa curate rafturile de cartile de magie si le dea foc in fata magazinului. Ei aveau cartile acestea in casele lor. Actul lor a fost un act personal de curatare a locuintei de influente pagane. Face vre-un musulman asta in Florida?

Cartile respective aveau o ridicata valoare comerciala. Vre-un intreprinzator poate s-ar fi gandit sa le vanda unora care le folosesc si sa foloseasca banii pentru tiparirea unor carti crestine sau fabricarea de lumanari sau construirea unor asezaminte bisericesti. Dar nu, nu existat vre-o astfel de initativa. Niciunde apostolul Pavel nu-i incurajeaza pe cei din zona sa arda sau sa-si vanda cartile.

Evanghelia nu este afectata de prezenta altor carti religioase. Mesajul Evangheliei a fost eficient in timpul in care oamenii aceia avea cartile oculte in casa si in mintea/cunostinta lor. Ei au comparat si au decis. Evanghelia “a maturat” orice “vant” de invatatura demonica.

Paradoxal, desi aparent actul in sine poate reprezenta in mintea unora o expresie a supunerii biblice, crestinismul va avea de pierdut dupa astfel de manifestari (precum cea din Florida). Prezentarea obsedanta in varii forme media si dezaprobarile multiple si pe deplin intelese vor puncta si consolida in mintea consumatorului media faptul ca religia crestina este ceva de nedorit, de evitat, de renuntat.

In esenta Evangheliei si a crestinismului, nu se gaseste sustinere pentru nici o forma de razbunare. Dimpotriva ni se recomanda “intoarcerea obrazului” sau si mai complet “ce vrem noi sa primim, aceia sa facem”.

Din alt unghi de vedere cred ca momentul predispune spre discutii in genul “ce carti este bine sa citesc” sau  “cat de folositor este pentru un crestin sa citeasca carti de o alta influenta spirituala”.

Evanghelia are putere in orice mediu este evidentiata simplu. N-are nevoie de ajutor “de la centru” sau“pastoral”; trebuie doar traita.

Nu este vorba de o noua cruciada. Doar adevarul este din nou crucificat; de aceasta data de catre cei ce poarta nume de crestini.

 

update 1

update 2

update 3

3 Comments

  1. Foarte frumos Emi. Felicitari! Sa ajungem sa ne fie rusine ca suntem crestini ??? Este posibil???? Foarte adevarat am fost crescuti cu “…intoarce si celalalt obraz ” sau “… cine arunca in tine cu pietre…….piine” Ce frumos si nu ai nimic de pierdut in final.

  2. @Marcela,
    Sarutmana. Multe prostii s-au facut si se fac in numele lui Christos fara sa fie ceva christic in ele. Crestinismul nostru sufera tocmai din cauza deplasarii atentiei dinspre persoana spre sistem. Isus Christos a venit sa salveze, sa schimbe oameni, fiinte umane si nu programe, ideologii, sisteme.
    Deie Domnul sa murim ajutand si nu sa ajutam la omorarea cuiva.

Leave a Reply