saritura in-naltime

Ceru’ bate Iadu’ la scor

Ceva mai mult de jumatate dintre canadieni cred in Cer si mai putin de o treime sunt de acord ca exista un loc de pedepsa vesnica pentru pacatosi.

Aceasta este una din concluziile unui sondaj despre spiritualitate, atitidinea fata de alte religii sau credinte, realizat in Canada asupra unui numar de 420 de subiecti si discutat intr-un numar al National Post.

godpollSondajul (a constant dintr-un set de 80 de intrebari trimise prin posta) realizat de Carleton University Survey Centre si Association  for Canadian Studies(ACS), arata si framantarea canadienilor de a intelege si acomoda diferentele si neconcordantele evidentiate in(tre) diferite credinte.

“In general nu suntem o tara care-L respinge pe Dumnezeu” a declarat Jack Jedwab director al ACS  privind la faptul ca doar 7% din respondenti nu au fost de accord cu idea ca exista o putere suprema care tine lucrurile in control.

Sondajul a aparut in aceiasi perioada in care fizicianul Stephen Hawking a tinut capul de afirs al stirilor prin a sa declaratie ca nu trebuie un Dumnezeu care sa creeze ceva intrucat Universul a aparut si exista datorita unor legi cunoscute in lumea fizicii.“Pentru ca exista legi precum cea a gravitatiei, Universul poate aparea din nimic” scria el.

Canada de pe partea Atlantica a oferit cel mai mare procent al celor care afirma cu tarie existenta lui Dumnezeu (36.4%), in timp ce in Canada de Vest aceasta idée este sustinuta de 34% din respondenti, in Ontario 27.3% iar in Quebec 23.9%.

53.5% dintre participantii la sondaj cred ca exista viata dupa moarte. 27% cred in reincarnare si 50% si-au exprimat credinta in minuni.

Au fost evidentiate in sondaj si aspecte negative ale religiei; 3 din 4 canadieni considera ca “religia raspandeste conflictul” si “oamenii religiosi sunt intoleranti”.

Aproape 2% din respondenti au fost de accord cu ideea ca membrii minoritatilor religioase ar trebui sa renunte la traditiile lor .

2 Comments

  1. Pe scurt, despre aceasta informatie publicata de tine, am vorbit si la RVE Sibiu, marti dimineata, intr-un program matinal…

Leave a Reply