mix-media / saritura in-naltime / terra media

bisericile GIGA ale Americii

Publicatia Outreach Magazine a obisnuit cititorii sai cu prezentarea datelor statistice despre cresterea sau descresterea bisericilor crestine pe teritoriul SUA. Numarul abia lansat prezinta nu doar pe cele mai mari dar si grupul celor cu cea mai rapida crestere – numar de participanti.

10_100Cover_300_R_985671315Ce este interesant si nu se prea discuta este plimbarea enoriasilor dintr-o biserica in alta. Astfel unele biserici cresc surpinzator iar alte saracesc fulminant. Mecanismul este justificat in fel si chip si este mai peste tot acceptat dar in contextul acesta idéea de disciplina biblica – in scopul maturizarii legaturii spirituale si a evidentierii unor relatii corecte intr-un grup crestin – dispare, intrucat oamenii aleg lesne sa mearga in alta parte decat sa intre intr-un process de evidentiere a adevarului si recuperare a partilor care au gresit.

Este suprinzator si faptul ca multe giga-biserici americane nu si-au mai trimis raportul de participare(numai 35 au trimis date din cele 64 de giga-biserici cunoscute) la analiza celor de la Outreach. Cauzele pentru acesta neparticipare sunt si ele variate. Sa fie refuzul politicos de a nu te lauda? Sa fie jena de a aparea mai “mare si tare” in contextul in care exista tot mai multe falimente spirituale?

Cateva puncte ce dau culoare raportului:

  • Statul cu cele mai multe biserici in care a fost inregistrata o crestere a participantilor este Texas(14 biserici). Urmeaza apoi Florida si Illinois cu 8 biserici, California cu 7, Georgia si Tennessee cu 6 biserici.
  • Cea mai nou infiintata biserica care a inregistrat cel mai rapid nivel de crestere este Experience Life, din Lubbock, Texas, infiintata in 2007. Cea mai veche biserica care apare in clasament este Mountain Christian Church, din Joppa, Md. fondata in 1824.
  • Aproximativ jumatate din numarul total al celor mai mari biserici din SUA se identifica ca fiind non-denominationale.

Un alt punct de interes in noul numar Outreach Magazine este interviul cu Matt Chandler, pastor al The Village Church in Flower Mound, Texas (nr. 59 cele mai mari biserici si nr. 81 in categoria cu cea mai rapida rata de crestere), care a fost diagnosticat cu cancer la cap(si operat intre timp) chiar de Thanksgiving Day, anul trecut.

1 Comment

Leave a Reply