saritura in-naltime

pacatul generalizarii

M-am intalnit deseori cu el; se propaga in multe medii si ne pisca “p’aici pe colo” pe mai toti…

A conferi unei situatii particulare o aura generala te indreptateste sa faci anumite gesturi(publice sau nu) neverbalizand mult o atitudine; iti furnizeaza justificari pentru acte personale.

una din generalizarile trendi este referitoare la “balta evanghelicilor” care ar fi chipurile pe moarte, inglodati in tot felul de intrebari sapiento-existentiale din care nu mai pot iesi (vina matricei epistemologice folosite, a sablonului intereptativ uzitat, etc.)

Kestia asta e poate o “generoasa” generalizare? Sau poate o intereptare oarecum rautacioasa a unor puseuri locale. Cred ca printre evanghelici (de pretudinteni si romani) sunt destui care gandesc neconformist, citesc cosmopolit neatingand pragul de satietate, discuta camaradereste, merg la teatru, se bucura de o muzica buna, manaca echilibrat si mai ales nu se dau in spectacol…

E drept acestia nu-s asa vocali in spatiul virtual si se intersecteaza rareori intre ei.

D’asta zic: sa nu cadem in pacatul generalizarii. Caci nu de intrebari ar trebui sa ne fie frica, ci ca nu cumva numai noi s’avem dreptate (nu de intrebari mi-a mie frica, ci ca nu cumva numai eu s-am dreptate).

1 Comment

Leave a Reply