saritura in-naltime

Cel care a demonstrat primul ca penticostalismul face casa buna cu academicul

gfGordon Fee este prezent de mai bine de 40 de ani prin cercurile crestin-penticostale dovedind prin viata sa valabiltatea unei experiente spirituale impletite cu educatia/invatatura biblica.

In 1996 a devenit primul profesor provenind dintr-un mediu penticostal care a obtinut un doctorat in studii biblice. In prezent Fee este profesor emerit in studii nou-testamentale la Regent College, o cunoscuta scoala interdenominationala de studii teologice din Vancouver.

“Nu ma vad ca un invatat penticostal. Mai repede ma identific a fi un invatator bibic care se intampla sa fie de o lunga perioada de vreme si penticostal. Avand o diploma de doctor in cunostinte biblice asta nu m-a oprit sa fiu plin de Duhul Sfant.”

Pentru o lunga perioada gruparea penticostala a manifestat o rezistenta – ce poate fi tradusa si prin indiferenta – la teologie si invatatura biblica. Asta se poate justifica si prin faptul ca penticostalismul a aparut ca o experienta sprituala si nu una intelectuala. Remarca, “noi nu avem nevoie de invatati ci doar de Duhul Sfant”, mai rasuna inca printre bancile unor biserici(nu intodeauna penticostale) sau rezoneaza a gol prin unele creiere.

Sub influenta lui Fee s-a dezvoltat in Cleveland, Tenn, The Society for Pentecostal Studies, care a pregatit pana acum peste 600 de profesori/invatati ce activeaza in mediul crestin penticostal.

Fee spune: “in apararea traditiei mele penticostale, pot spune ca am trait intr-un mediu care a a beneficiat de ungerea Duhului Sfant; si asta se vede prin modul in care penticostalismul a maturat lumea intreaga precum o furtuna. Multi crestini considera doar Tatal, Fiul si Carte Sfanta. Mentionau undeva si Duhul Sfant. Miscarea penticostala a adus oamenilor sansa unei relationari la un Dumnezeu viu.”

Prin materialele sale si-a conturat pozitia de ganditor independent, nedorind sa plieze Biblia pe crezul personal – asa cum fac mai toti teolog-profesor-pastorii de azi. Asta nu l-a scutit de critici si excluziuni si din partea penticostala cat si din alte medii crestine. In afara mediului penticostal Fee a primit si remarci in genul: “invatat biblic si penticostal este un oximoron”. Multe medii scolare evanghelice i-au fost inchise datorita radacinilor sale penticostale.  “Vreau sa stii ca sunt un penticostal dedicat,” spune Fee celor care il invita sa participle la diferite intalniri.

Unul din punctele sensibile care l-au adus mereu in disputa a fost pozitia sa fata de lucrarea femeilor in biserica. “Dumnezeu a dat daruri femeilor pentru diferite lucrari. Intrebarea pricipala este, ce vine mai intai, genul sau darul? Opozantii ideii de lucrare a femeilor spun ca genul este mai presus de dar.”

Cu toate acestea, Fee nu se vede un avocat al feminismului ci mai mult al libertatii Duhului Sfant.

In cartea sa The Disease of the Health and Wealth Gospels Fee respinge invatatura prosperitatii prezenta in varii mediii caristmaic-penticostale, spunand ca aceasta a provocat o mare pauguba bisericilor. “Nu putem sa reconstruim calea crestina precum o avansare a societatii americane bolnave dupa prosperitate.”

In varsta de 76 de ani, locuitor si el prin Vancouver-ul Canadian, posesor al dublei cetatenii (americana si canadiana) Gordon Fee insista in continuare a prezenta ca este loc in aceasi incapere a traditionalismului penticostal si pentru Duhul Sfant si pentru invatatura biblica.

Unul din sfaturile sale date bisericilor contemporane: “Pastreaza integritatea Scripturii si experienta sprituala”.

Ceva carti traduse in ROmana, AICI

Leave a Reply