saritura in-naltime

Aslan nu vorbeste crestineste

Liam-Neesom-AslanApreciatul actor Liam Neeson ii da glas leului Aslan in noua productie Hollywood-iana – The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader – produsa dupa scrierile lui C.S. Lewis. Urmarind varii critici despre film am vazut ca in The Hollywood Reporter Liam Neeson apare a spune celor de la “London Telegraph” ca personajul sau, nu-l reprezinta neaparat pe Isus Christos.

Asta poate nu suna ciudat pentru urechile celor obisnuiti cu mesajul dulce-apos al crestinismul progresist dar cu singuranta l-a deranja pe Lewis, care inaine de moartea sa a declarat exact invers.

“Aslan poate fi vazut precum o figura chrisica dar la fel de bine el simbolizeaza pentru mine pe Mohammed, Buddha ori alti lideri spirituali sau profeti” – zice Neeson.

“Intreaga poveste a Narniei este despre Christos,” scrie C.S. Lewis. In alta parte declara ca l-a portretizat pe El ca un “Leu” pentru ca leul este regele animalelor si Isus este numit in Biblie drept “Leul din semintia lui Iuda”.

Aslan, spune Lewis, “este o incercare de a da un raspuns imaginar intrebarii: ‘Ce ar fi Christos daca lumea ar arata precum Narnia?’ ”

Producatorul Mark Johnson sustine la randul sau declaratiile actorului Liam Neeson, spunand ca “invierea exista sub o forma sau alta in multe religii si este greu de sustinut exclusivismul crestin; noi nu doirm sa fim favorabili unui grup sau altui grup religios;” a mai completat el.

Asa se face ca Holywood-ul nu vrea sa supere pe nimeni, indiferent de sensul explicit pe care autorul l-a oferit scrierii sale.

Leave a Reply