saritura in-naltime

contract cu mine insumi

Originea cuvantului integritate/integru(si alte forme gramaticale) vine din latina (”integer”) si inseamna “pe de-a’ntregul”, “complet”, “deplin”. In teoria matematica, notiunea defineste un numar pozitiv sau negativ fara nici o fractie.

In lumea umana, integritatea defineste un om onest, cinstit, vertical, drept. O persoana al carui suflet este nedivizat; care are o inima neimpartita.

Biblia spune: “…cine umbla fara prihana/integru, umbla fara teama, dar cine apuca pe cai strâmbe se da singur de gol” (Proverbe 10.9).

Cei onesti, sinceri in caracterul lor, pot rezista in fata oricaror examinari ale vietii. Oamenii integrii nu-si abandoneaza principiile si valorile in fata nici unei presiuni; cunosc fapltul ca timpul incercarii, al ispitei este perioada in care sunt verificate valorile pe care le ai. In care principiile conteaza cel mai mult. Cei integrii isi tin promosiunile, isi indeplinesc obligatiile, isi pastreaza “onoarea” chair daca este “costisitor” de intretinut.

Integritatea este ultima expresie a relatiei pe care o ai cu tine insuti; un legamant pe care il faci cu tine insuti despre ce persoana vrei sa fii.

In 2005, publicatia InformationWeek prezenta succint cele 10 caracteristici universale ale unui om integru:

1. Stii ca lucrurile mici conteza.

2. Poti vedea albul cand altii vad gri.

3. Cand gresesti, recunoaste.

4. Creezi in jur o cultura a increderii.

5. Iti tii cuvantul.

6. Te ingrijesti de ce e bine.

7. Esti onest si modest.

8. Actionezi mereu ca si cand ai fi privit de toti.

9. Cauti oameni care impartasesc valorile integritatii.

10. Esti stabil – degaji stabilitate.

Daca integritatea ta este ceva ce poti imbraca si dezbraca in functie de circumstante, atunci acea “stare”nu este integritate. Este doar o dezgustatoare ascundere a ceea ce esti cu adevarat.

Lui Platon ii este atribuita o vorba desteapta: “copii care se tem de intuneric sunt de inteles; tragedia vietii este cu adultii care se tem de lumina…”

1 Comment

Leave a Reply