saritura in-naltime

Theofobia Academica

Profesor de filosofie la colegiul Franklin and Marshal din Pennsylvania, Dr. Michael Murray,  a sustinut in 2006 o prelegere cu titlul “Cine se teme de religie”, tinta sa fiind mediul academic. Recitindu-i materialul mi-am adus aminte de termenul  – pe care l-a instrumentat foarte bine – “theofobie”.

Theofobia – teama sau respingrea religiei in mediul academic.

Presupune:

  • ocolirea oricaror persoane care care isi exprima o convingere religioasa;
  • acceptarea unui discurs despre religie de la distanta, foarte impersonal in care exista analize ale religiei ca fenomen istoric cu ramificatii socio-culturale;

4 scuze(pentru theofobie) intalnite in mediul academic:

1.      Religia sustine/suporta opresiunea, violenta, tirania; de aceea este bine de a fi ignorata, exclusa si eventual activ contrazisa.

2.      Religia reprezinta o alegere personala care are accente subiective de aceea nu poate fi promovata la nivel rational drept un standard. Asa ceva n-are ce sa caute in invatamant.

3.      Religia nu poate avea nici un rol in sustinerea cercetarilor academice, de vreme ce prezenta ei aduce fragmentarea si necooperarea sferelor academice.

4.      Daca religiei ii este acordat un rol in lumea academica, intram repede in zone in care ea nu apartine.

Dr. Murray, considera ca multi profesori, invatati prezenti acum in lumea academica sunt naturalisti sau ateisti mai mult din dorinta unei impliniri personale decat pe baza unor ratiuni sau evidente. “Adevarul religiei implica ca acolo este ceva in Univers sau desupra legilor naturale care reclama atentia, increderea si onoarea mea si de care eu sunt iritat.”

Leave a Reply