saritura in-naltime

despre sau al lui?

Problema importantei Cuvantului lui Dumnezeu, a valorii lui infailibile, este un subiect ce aprinde multe vapai; sunt teologi contemporani care au declarat deja ca Biblia este doar o carte despre Adevar si sunt multi (si in Romania dar n-au curajul pe fatza sa spuna ca nu mai cred in infailibilitatea Scripturii) care merg in urma acestui cortegiu. Problema nu este de a apara o carte(colectie de scrieri) pana -n panzele albe, ci de te exprima daca te raportezi la ea ca un standard, la valoarea ei de a ghida, directiona spre Dumnezeu cu valoare de adevar ultim. “Cuvant despre Dumnezeu” sau “Cuvant al lui Dumnezeu”. Latura din care vad aceasta problema este una a onestitatii si loialitatii fata de o declaratie personala. Cand devi crestin spui ca esti urmas al lui Christos. Ca urmas al lui Christos traiesti prin suportul/sustinerea Duhului Sfant dorind sa pasesti pe urmele Sale (1 Petru2.21) De aici mi se pare naturala (si de bun simt) ideea ca ascultarea fata de Isus Christos inseamna insusirea punctului Sau de vedere asupra Scripturii.

Ce spune Isus despre Scriptura?
a.)“Va rataciti pentru ca nu cunoasteti Scripturile…
si nici puterea lui Dumnezeu” ~ Matei 22:29

Multi lideri/conducatori/sefutzi in varii contexte crestine prefera sa vada astazi Biblia pe locul din spate/al doilea(bun pentru suport) si sa evidentieze in primul rand puterea lui Dumnezeu. Niciodata cuvinte/expresii/experiente precum “cunostinta”, “descoperire profetica”, “vocea interna si calauzitoare”, “mi-a spus mie Domnul”, “mi-a descoperit Domnul asta…” nu ar trebui sa ia locul Scripturii. Pentru Isus, Scriptura este dreptarul dupa care este judecata orice forma a “puterii lui Dumnezeu”.

b.) Alungam intunericul promovand ce “este scris!”
Isus a raspuns, “Este scris: ‘Omul nu traieste numai cu paine” ~ Luca 4:4;
Isus a raspuns, “Este scris: ‘Inchina-te Domnului Dumnezeului tau si numai Lui sa-I slujesti” ~ Luca 4:8;
Cu alte cuvinte Isus a contracarat ispitirea divoleasca, atacul satanic asupra mintii si inimi sale, nu prin cugetari memorabile din clasici ai literaturii vechi, nu prin fraze inteligente si nici vre-un limbaj nepamantean, ci prin ceea ce se cunostea, era scris si usor de inteles pentru oricine. Scriptura este precum un reflector al lui Dumnezeu ce raspandeste/strapunge intunericul. Daca noi nu cunostem, credem si ne relationam la Scriptura, putem fi victime sigure la orice nivel de confruntare spirituala indiferent ce alta cunostinta/tehnica detinem (cate alte diplome ne atarnam pe piept sau pereti – si cand zic asta nu-s impotriva progresului academic ci doar sarcastic la adresa celor ce nu colectioneaza – pe banii bisericii –  decat diplome si participari la varii conferinte).

c.) Fara Scriptura inchinarea are putina valoare
Isus a spus: ”În zadar mi se închina ei, fiindca îi învata pe oameni doctrine care sunt porunci omenesti.Voi respectati cu strictete traditia oamenilor, lasând la o parte porunca lui Dumnezeu” ~ Marcu 7:7-8
Gasim astazi atat de multa inchinare ce are putina/slaba baza biblica. Inchinarea si Sciptura nu-s inamici; sunt prieteni! Putem avea trendy stiluri, forme contemporane, cantereti celebri dar Scriptura expune/prezinta/informeaza asupra unui Dumenzeu vrednic de inchinare.

d.) Intelegem caile lui Dumnezeu prin Cuvantul lui Dumnezeu
Isus Christos a zis: ” va spun ca trebuie sa se implineasca cu Mine aceste cuvinte scrise: “El a fost pus in numarul celor faradelege.” Si lucrurile privitoare la Mine sunt gata sa se implineasca.”” ~ Luca 22:37.
Isus a vzut in Scriptura desfasurarea vietii Sale, a finalului Sau. Isus a cautat sa intelega viata Sa prin Cuvantul lui Dumnezeu. Urmarea a fost una normala, de bun simt: s-a lasat in voia lui Dumnezeu. Fara Cuvantul lui Dumnezeu, El apare in fata noastra foarte neclar.

Ascultarea fata de Isus inseamna loialitate fata de modul in care vede El Scriptura.

Leave a Reply