saritura in-naltime

esti veriga slaba?

Priveam imaginea unui lant care se rupe din cauza unei za. Presiunea la care este expus angrenajul este prea mare si o za cedeaza. Bucata slaba este denumita generic “veriga slaba”. Suprapunand aceasta imagine peste “lantul” relatiilor  cu alti oameni, privind la un lant care se rupe, te gandesti in ce parte esti(stanga-dreapta, mai lunga-mai scurta) dar niciodata nu realizezi ca poate chiar tu esti veriga slaba.

blUn aspect important in cadrul coexistentei cu alte persoane este faptul ca relatiile dau calitate si directie vietii. Cercul de prieteni in are te invarti spune foarte mult despre viata pe care o ai. Cand pierzi o relatie, cand se distruge o prietenie, cand eviti sau esti evitat, sanatatea comportamentala a exprimarii tale publice are de suferit.

Despre pericolul celui mai raspindit post de radio din lume – radio santz – am discutat cu cei din jurul meu(biserica sau prieteni) de multe ori. Barfa este un factor daunator al relatiilor iar cea mai simpla definire a ei spune: “purtarea de informatii despre altii catre o persoana care nu este in nici un fel parte a problemei sau solutiei..

Sunt cateva certitudini cu privire la barfa: distruge realtiile(Proverbe 16;28); este urata de Dumnezeu(Proverbe 6.16-19); reprezinta terenul de joaca al diavolului(Ioan 8.44).

Putini dintre noi realizam ca numele diavolului(diabolos) se refera exact la aceasta strategie pe care o are de a dezbina si vorbi fals sau a raspandi minciuni. Oridecate ori noi vorbim aiurea despre cineva, acuzam sau intereptam fals cuvinte si gesturi, noi de fapt il invitam pe diavolul sa ia parte la viata noastra; ii largim sfera de influenta. Multi crestini – bisericosi altfel –  participa in aceast ansamblu distructiv.

Asa cum spuneam pentru a avea o viata de calitate trebuie sa avem relatii de calitate. Am aflat recent 6 sugestii pentru a-ti respecta relatiile pe care le ai cu alti oameni:

  1. Nu voi asculta si nu ma voi lasa prins in discutii cu nimeni care vorbeste despre problemele altora.
  2. Voi respinge orice vorba rea despre altcineva si ii voi acorda intial prezumptia de nevinovatie.
  3. Il voi indruma pe cel care imi spune despre cineva direct la persoana la care se refera.
  4. Nu voi distibui sau repeta catre altii ceea ce am auzit spunandu-se.
  5. Voi proteja demnitatea si reputatia celor cu care sunt in relatie.
  6. Nu voi face nici o exceptie de la asta.

Am intalnit pana acum putini oameni care regreta ca au investit viata lor in relatii; am intalnit insa multi oameni singuri cu viata plina de regrete.

Dupa cum iti sunt relatiile asa iti este si viata.

Oridecate ori raspandesti o barfa, tu esti veriga slaba in lantul relatiilor tale.

Leave a Reply