saritura in-naltime

wow-man 100 de ani sau cum sa fii barbat de 8 Martie

“Ziua Internationala a Femeii” celebreaza astazi a 100 aniversare. Declansata in 1911 la Copenhaga de un grup de femei socialiste, ziua respectiva s-a afisat mereu drept un simbol al miscarii feministe. Ce a urmat dupa aceea? Agitatii, confruntari, moarte, nastere, trimf, viata…

Isus a trait in lumea barbatilor si El a iesit deseori in evidenta prin manifeastari care socau mediul patriarhal tratand femeia in mod egal cu barbatul. In cultura evreiasca a acelor vremuri intalneai urmatoarele atitudini bazate pe anumite percepte religioase:

  • Legea orala din timpul lui Isus zicea: “Mai bina sa lasi cuvintele Legii sa fie arse decat sa fie adresate unei femei…daca un tata isi invata fiica percepte din Lege o facea cu scopul de a o avertiza asupra desfarului ” (Sotah 3:4)
  • “Femeia era potrivit Legii inferioara total barbatului; i se cerea femeii sa fie supusa… ” (Apion 2:2 1 0)
  • “Laudat fie Dumnezeu care nu m-a facut o femeie” – parte dintr-o rugaciune de multumire.  (Menahot 43b)
  • Era bine sa ai baieti si era un mare necaz sa ai fete; la nasterea baiatului era veselie, la nasterea fetei era tristete; cand se nastea un baiat pacea intra in lume; cand se nastea o fata nimic nu intra in lume… (Nidda 3 lb)

3 exemple de practici sociale existente in vremea lui Isus:

  • In Templul de la Ierusalim, accesul femeilor era limitat; ele avea zona, curtea femeilor care era situata 5 trepte mai jos decat cea a barbatilor;
  • Era injositor pentru un Rabbi sa vorbeasca cu o femeie in public;
  • Femeia trebuia sa aibe grija de copii, de casa si erau intotdeauna sub controlul strict al barbatului/sotului ei.

3 pasaje din Evanghelii in care Isus arata valoarea pe care o acorda femeii:

Ioan 8:3-11. Cativa lideri religioasi i-au adus inaintea lui Isus o femeie ce a fost surpinsa in adulter si vroiau sa vada daca va indeplini ceee ce Legea poruncea in aceasta situatie (Deuteronom 22:23-30). Femeia era proprietatea si sub controlul total al barbatului ei. Isus a aratat un alt set de valori in acesta situatie; el nu a tratat femeia ca proprietatea barbatului ci ca o persoana cu o mare valoare.

Matei 9:20-22 prezinta vindecarea unei femei care avea o problema de sanatate; pentru vindecare a fost necesar ca ea sa se atinga de Isus si El a simtit asta, desi era imbulzit de oameni. Potrivit Legii, aceasta atingere il facea pe El necurat, dar in pofida perceptelor religioase El a preferat sa o ajute si sa o vindece pe femeie. Asta arata valoarea pe care Dumnezeu o vedea in femeie.

Unde mai pui ca Isus Christos cel Inviat trimite o femeie sa spuna ceva unor barbati; ii spune Mariei sa se duca cu un mesaj vital la fratii sai.(Ioan 20.9)

Daca intrebi un barbat cum recunoaste o femeie vei primi un raspuns. Daca intrebi o femeie cum isi recunoaste pozitia vei primi o alta poveste.

Oricum ai astazi un motiv in plus sa dai un telefon mamei sa-i spui ca o iubesti si o respecti; la fel sotiei care este mama copiilor tai. Fii barbat de 8 Martie!

Leave a Reply