saritura in-naltime

odihna(punct)

“…romanul s-a nascut obosit…”(Mircea Dinescu)

Odihna. Un concept din ce in ce mai strain pentru multi oameni. De fapt cred ca traim sub blestemul “timpului ocupat”(suntem blestemati s-avem tot timpul ocupat – unii considera asta binecuvantare). Apare o varsta in existenta noastra cand noi ne credem indispensabili (sau doar ne temem ca nu cumva sa fim dati la o parte) si in cotextul acesta odihna apare ca ceva necesar, de recomandat.

Daca te intrebi “De ce odihna?”, iti propun un exercitiu; priveste acum spre oamenii din jurul tau. Ce vezi? Oameni obositi, cosumati, storsi de resurse, suferind de stress si superaglomerati? Nu-i asa ca atunci cand vorbesti cu un prieten sau o cunostinta, oboseala, suprasolicitarea este unul din subiecte?

Se creeaza uneori vinovatia falsa de a nu fi asa ocupat ca altii. Pentru unii ocuparea timpului inseamna o dedicare totala lui Dumnezeu. Neodihna in “campul Domnului” este atat de mult trambitata si evidentiata. E drept unii dorm prea mult si altii nu mai stiu ce sa faca mai intai…dar asta nu-i pune nicidecum pe cei din a doua categorie in situatia de a rezolva totul sau de a face si slujba altora. In Biblie, odihna apare ca ceva necesar si nu ca ceva vinovat; cateva exemple:

  • Exemplul Creatiei (Geneza 1:1-31). Din relatarea Genezei se vorbeste despre o seara si apoi de o dimineata. Mentiunea aceasta repetitiva ne duce cu gandul la un sablon existential: odihna vine inaintea activitatii (seara/dimineata). Evreii au imbratisat acest concept si Sabatul la ei incepe din seara zilei si nu atunci cand soarele rasare. Intr-un fel ziua pentru noi ar trebui sa inceapa atunci cand ne culcam, cand ne odihnim. Odihna nu este o prioada de intrerupere a vietii este o prerecuzita a unei bune activitati si a unei existente normale.
  • Exemplul odihnei lui Dumnezeu (Geneza 2:1-3). Dupa ce Dumnezeu a creeat totul s-a odihnit. In cazul Sau nu cred ca acesta a fost un semn de oboseala sau epuizare. Dumnezeu a ales sa se odihneasca pentru a transmite oamenilor mesajul de nu fi inrobiti de ceea ce trebui sa stapaneasca. In odihna Sa Dumnezeu si-a luat si isi ia slava din lucrurile create (Psalmul 19:1).
  • Recomandarea sabatica (Exodus 20:8-10). Don Carson spunea ca intentia lui Dumnezeu de a stabili o zi de odihna a fost direct legata de a obisnui pe oamenii din Israel cu un timp in care ei contempleze Persoana Divina, sa aibe timp sa se inchine inaintea lui Dumnezeu  si sa-si improspateze trupul acumuland noi resurse”. Principiul unei perioade de odihna contemplativa trebuei sa se gasesca in viata noastra.
  • Isus si ucenicii. In Marcu 6:31  il putem vedea pe Isus Christos in umanitatea sa; “sa stam putin si sa ne odihnim”-  spune El ucenicilor. Conditia umana solicita odihna.

Dumnezeu ne-a creeat si pentru odihna. Fie in forma ei zilnica, saptamanala sau anuala(concediu, vacanta). Chemarea omului de a munci nu a reprezentat o porunca de a fi lipsit de odihna. Cand odihna lipseste noi suferim pentru ca nu mergem conform planului si modului in care Dumnezeu ne-a alcatuit. (va urma)

Leave a Reply