saritura in-naltime

si a fost o Duminica…

Evangheliile cuprind in pergamentul lor relatarea intensa a evenimentelor Saptamanii in care istoric s-a facut posibila mantuirea oamenilor.

Ceea ce veti parcurge astazi si in zilele urmatoare este o invitatie la citirea si meditarea asupra Scripturii intr-o incercare de prinde cronologic evenimentele Saptamanii Mari.

Vor fi texte de zi si de seara pe care le putem parcurge si pe marginea carora putem medita si apoi ne ruga lui Dumnezeu. Pslamii de seara sunt din categoria Psalmii Treptelor (ca doar sunt pe scara cerului, nu?) o colectie a Psalmilor foarte populara in ritualul iudaic din timpul pelerinajelor la Ierusalim pentru a celebra Pastele.

Nu departe de Ierusalim, in Betania, Isus isi petrecea timpul inconjurat de ucenici si prieteni; erau momente in care Isus parca concluziona langa cei dragi cei 3 ani de slujire publica. Desi avertizati in cateva randuri, nici unul din prietenii Mantuitorului care asteptau celebrarea Pastelor nu credeau cu adevarat ca Acesta va deveni Mielul lui Dumnezeu. Numai o femeie a savarsit ceva ciudat. Rememorand parca idei si imagini din Ps 133 ea unge cu un nard mirositor si scump trupul Mantuitorului. Ungerea pentru inmormantarea unui Rege. Prin acest act, Maria din Betania aducea o umbra e viitorului peste ceata din jurul Mantuitorului, iminenta sa arestare, condamanre, rastignire (Ioan 12.1-8)

Scopul Sau a fost sa faca tot ceea ce Tatal ii cerea. Pentru a alunga blestemul Edenului Isus avea sa treaca prin suferinta si binecuvnatrea din Ghetsimani.

Foloseste fiecare zi a Saptamani Mari petnru a-l urmari pe Christos, cuvintele, gandurile si atitudinele Sale. Si fi binecuvantat prin ele!

Duminica  – Intrarea in Ierusalim

Un Rege care niciodata nu va fi…cum au crezut ei

Isus intra in Ierusalim in strigatele si aclamatiile multimii ce ii punea la picioare ramuri de finic cum se cuvenea unui Rege din semintia davidica. Asteptatul Mesia, eliberatorul a venit! – se gandeau ei. E doar inceputul sfarsitului…toata simpatia lor se va trasforma usor in frustrare si negare. Este o celebrare dar una goala care nu-l bucura pe Mantuitorul. Este bucurie si adevar dar bucuria este imbinata cu ironie iar adevarul nu este inteles.

De citit –  Matei 21:1-17 / Marcu 11:1-10 / Luca 19:28-44 / Ioan 12:12-15

In aceasta relatare cum incepe Isus sa sfideze asteptarile celor care il aclamau?

De citit seara – Psalmul 122

Care este speranta continuta in acest Psalm cu privire la adevarul rege al lui Israel?

Leave a Reply