saritura in-naltime

cei care au cantat pe Titanic

the bandCand citesc unele biografii e ca si cum as parcurge scriptul unui reality -show. Am fost entuziasmat sa pot citi o carte despre muzicieni prezenti pe Titanic chiar in perioada(inceput de April) in care lumea socotea cei 99 de ani de cand Titanic a intrat in tacere. Imi place sa citesc carti inspirate din evenimente reale sau scrise de cei care au fost parte la evenimente importante  ale umanitatii.

Multe s-au spus si aratat despre Titanic. Recunosc insa ca idea lui Steve Turner de a pune laolalta detalii despre muzicantii prezenti pe puntea Titanicului este nu doar insolita; este ingenioasa si bine articulata. Cei care au vizionat pelicula regizata de canadianul James Cameron isi amintesc probabil cadrele in care formatia instrumentala interepta un imn crestin iar imaginile prezentau oameni aflati in diferite puncte ale vasului care se pregateau sa intre in eternitate.

The Band That Played On” prezinta detalii biografice despre cei 8 barbati (Wallace Hartley, Roger Bricoux, William Theodore Brailey, John Wesley Woodward, John Law Hume, Georges Alexandre Krins, Percy Cornelius Taylor si John Frederick Preston Clark) care au compus grupul instrumental care a fost angajat sa intretina atmosfera muzicala pentru pasagerii Titanicului. Dedicand capitole separate fiecaruia, Turner prezinta cum au inceput sa cante, pasiunea pentru muzica, placerile si dezamagirile lor, implinirile si esecurile.

“Au  tinut-o asa pana aproape de final. Numai hulpavul ocean a avut puterea de a-i face sa termine. Formatia canta “Mai langa Domnul meu”Am putut sa aud asta foarte clar. Sfarsitul a fost foarte aproape” – isi amintea una din supravietuitoarele tragediei Titanicului, Charlotte Collyer.

Cartea include si pagini cu fotografii ce  dau o nota aparte lectuarii lecturii, accentuand intensitatea rememorarii persoanelor care au fost parte a tragediei umane.

Mi-au atrat atentia detaliile despre repetoriul pe care l-au interpetat in momentul in care vasul se scufunda incet, repetariu ce a inclus ritmuri de la jazz pana la imnuri crestine. De fapt se spune ca atunci cand intereptau “Mai langa Domnul meu”, apa le ajunsese deja peste genunchi.

Autorul nu rememoreaza istoria unei tragedii; el doreste a prezenta istoria unor oameni normali care au trecut print-o mare tragedie. Este o contribuitie remarcabila la intreg setul de materiale aparute despre Titanic.

Secundar, lectura mi-a reaprins dorinta de a finaliza un studiu despre “cei mai neinsemnati frati ai Domnului Isus”, personajele nebagate in seama prezente in Evanghelii in diferite momente si care i-au slujit Mantuitorului in anonimat.

Steve Turner  – se dovedeste a fi un sensibil biograf  – a realizat in  “The Band That Played On” o lucrare motivationala despre oameni care au dorit a face ceea ce le place si au sfarsit prin a face ceea ce trebuie.

O lucrare care cred ca ar avea cautare si pe piata romanesca de carte.

O poti achizitiona de la

Christianbook.com

Amazon.com

Am avut posibilitatea sa citesc aceasta carte datorita participarii in programul de recenzii a unor aparatii editoriale ale Thomas Nelson.

Leave a Reply