saritura in-naltime

intre succes si binecuvantare

snzCe iese pe gura cu o viteza de peste 900km/h si duce la oprirea(temporara a) tuturor functiilor corpului, chiar si a inimii? Rasfoind un anuar de medicina am aflat ca este vorba de stranut. 900 km/h! Doamne ce putere pot degaja cand sunt bolnav sau cand ceva ma irita…

Stranutul verifica si normele de bune maniere in societate atat pentru cel care-l exprima (te feresti sa-l lansezi spre cei din jur) cat si pentru cel/cei care il recepteaza (ii urezi de bine).  Cand cineva stranuta ce-i raspunzi? “Sanatate!”; sau mai comun intalnim “Noroc!”(la mine in cartier se spunea “Noroc…ca nu m-ai stropit!”; stiu bucuresteni  smecheri…) Pe aici prin NordAmerica e populara expresia “Bless you!” ori “God bless you!; asa imi dau seama ca nu exista vre-o iritatie prin corpul uman mai sacralizata precum cea prezenta in traiectul nazal.

Cineva care a fost martor la unul dintre ultimele mele stranuturi “sanatoase” mi-a spus si-n engleza si romana: “Bless you!”, “Noroc!”, “Succese!”.

Si nu stiu ce mi-a venit dar multumindu-i am intrebat automat: “ce-mi doresti mai mult, binecuvantare sau succes?” Si-am inceput sa dialogam despre similitudini si deosebiri intre cele doua.

Dumnezeu face lucruri neasteptate; binecuvantarea celor care nu merita(in opinia noastra/a mea) este unul din acestea. Gandind asta imi aduc aminte de o relatare biblica – in cazul fiului risipitor – unde tatal face ceva ce nici unul din fii sai nu se asteapta; nici cel cuminte si docil si nici cel ratacitor nu se asteaptau la o asa primire.

Cand cineva iti ureaza de bine (…cuvantare, sanatate, noroc, implinire, etc.) purtatorul expresiei isi evidentiaza politea si manierele, urarea unor binecuvantari sau chiar a unei stari exceptionale de bine aducand o unda de simpatie intre oameni. Sanatate, fericire, implinire – ce poti sa exprimi mai bine catre cineva?

Succesul este unul din dumnezeii timpului nostru. Este ceva ce fiecare vrea sa atinga; fiecare si-l doreste la nivel personal sau in dreptul celor dragi. Pentru atingerea lui intocmim planuri sau mergem la scoala, facem cursuri, dam bani.

Intr-un anumit sens succesul este ceva bun, natural. Nimanui nu-i place sa traiasca o viata mediocra(sper eu…) Sa traiesti cu ambitia de a fi bun azi decat ai fost ieri este un mecanism catalizator spre dezvoltarea personala, promovand un sens al schimbarii si-mprejur.

In acealsi timp a cauta succesul cu orice pret este una din marile prostii ale vietii. Si cand spun asta ma gandesc la faptul ca succesul este o tinta schimbatoare; daca tinta este intotdeuna in miscare orice ai face nu te ridici niciodata constant la nivelul dorit.

In conexiunile noastre intalnim oameni care sunt mult mai realizati, impliniti si gandim ca au avut mai mult succes decat noi; asta ne face sa ne simtim vulnerabili, descoperiti, in nesiguranta. Sau gasesti oameni cu mai putin succes prin viata decat tine si asta te va expune unei stari de mandrie de toata frumusetea (si linistea).

(continuarea intr-un numar viitor al Romanian Times)

Leave a Reply