saritura in-naltime

Dumnezeu fara religie

Pe Andrew Farley l-am intlanit prima oara prin “The Naked Gospel”, o carte care spune adevarul gol golut despre ideea Evangheliei. Banuiam ca a doua sa carte “God without religion” sa fie la fel de interesanta. Ei bine nu m-am inselat; si de aceasta data Farley prezinta apropierea de Dumnezeu dincolo de orice sistem sau forma omeneasca, continuand parca ceea ce lasase nespus in “The Naked Gospel”.

Religia prin structura ei devine ceva ce-l optureaza pe Dumenzeu si in spatele careia Dumenzeu ramane uneori p’afara. Traim vremuri in care religia este din ce in ce mai mult afirmata, discutata si gresit inteleasa. Dar cat din religiozitatea umana chiar il prinde in ea pe Dumnezeu? Un sondaj recent mentiona ca 4 din 5 crestini definesc experinta lor spirituala in termeni precum “a incerca din greu sa te potrivesti Bibliei”. Autorul promoveaza ideea de Har si viata traita prin Har prin accentuarea renuntarii la o viata plina de reguli – fie ele si 10 porunci – care nu numai ca nu-ti ofera viata dar ti-o consuma si pe cea pe care o ai.

Farley descrie contrastul intre ce a fost in vechime si ce este nou adus prin crestinism in realtia cu Dumnezeu, in temreni de iertare, viata sfanta, darnicie, atingand langa acestea subiecte precum predestinarea si disciplina. In fata dorintei exprimate de muti crestinsi de a face tot ceea ce Isus a facut, autorul prezinta 2 actiuni specifice ale lui Isus; prima privea vechiul legamant prin care oamenii doreau sa fie acceptati de Dumenzeu – starnind de fapt in ei dorinta dupa un Mantuitor – iar a doua este de ale prezenta legamantul cel nou si mult mai bun.

Cartea este impanata cu povestiri frumoase, citate inspiratoare; iata unul din ele: “A fi in Christos este iti este indeajuns pentru ajunge in Cer; a-l lasa pe Christos sa traiasca in tine asta iti este indeajuns pentru pamant “ – spunea Ian Thomas.

Precuparea lui Andrew Farley – la fel ca in cazul primei lui carti – este de scutura crestinismul de tot felul de aditivi spirituali, care nu-s biblici. Cat de mult esti contaminat sau consumi astfel de aditivi poti afla citind “God without religion”.

Book has been provided courtesy of Baker Publishing Group and Graf-Martin Communications, Inc. Available at your favourite bookseller from Baker Books, a division of Baker Publishing Group

Leave a Reply