saritura in-naltime

grupuri cu scop

Cartea acesta m-a prins chiar in mijlocul reorganizarii din mers a grupelor de casa prin care biserica noastra respira in cursul saptmanii. Cartea  “Small Groups with Purpose: How to Create Healthy Communities” a lui Steve Gladen  – pastor in cadrul unei din cele mai renumite biserici din SUA, Saddleback Church – este plina de sugestii practice, idei, intrebari, diagrame. Nu toate se pot aplica in dreptul fiecarei biserici dar frunizeaza o baza solida pentru a dinamiza si accentua viata, scopul grupelor de casa. Gladen punane la dispozitia celor interesati experienta sa personala si de lucrare.

Autorul defineste necesitatea si vitalitatea unui astfel de grup prin “provocarea pe care participantii si-o fac unii altora de a deveni ceea ce Dumnezeu a intentionat ca ei sa fie”.

Fiecare capitol este finalizat printr-o serie de intrebari, exercitii pe care cei care conduc grupe de studiu se pot ajuta sa vada cat de aproape sau departe sunt de scopul pe care si-l propun.

In capitulul 2 sunt prezentate cele 10 puncte esentiale ale grupurilor de casa din biserica Saddleback:

 1. Bold Faith, Not Cautious Planning
 2. Purpose driven group, not special interest groups
 3. Effective not perfect
 4. Intentional focus, not flavor of the day
 5. Leadership potential not proven Leaders
 6. Simpel Systems, not complex structures
 7. Churchwide aligment
 8. Growth by campanigns not disrupting communities
 9. Empowered group members, not passive spectators
 10. Master teache curriculum not leadres as Bible  Masters

Cartea are structura unui manual, care prezinta dinamica grupulilor de casa/studiu biblic prin idei, diagrame, sugestii, puncte de actiune.

Este o carte pentru fiecare lider religios ce doreste sa isi implice prietenii, biserica intr-o apropiere colectiva si personala de Dumnezeu.

La final autorul prezinta cateva din lucrurile pe care ar fi dorit sa le cunoasca mai dinainte de a incepe un grup de casa, pe care s-ar fi bucurat ca cineva sa i le prezinte si sa-l sfatuiasca.

“Book has been provided courtesy of Baker Publishing Group and Graf-Martin Communications, Inc.
Available at your favourite bookseller from Baker Books, a division of Baker Publishing Group”

2 Comments

 1. Am ajuns pe blogul tau din “intamplare”, insa l-am pus la favorites…
  De ce totusi este in lumea crestina o asa mare reticenta (ca sa nu-i zic altfel) fata de grupele de casa? Eu fiind dintr-o biserica destul de mare o vad ca fiind o mare nevoie si o mare lipsa. Cred ca ar contribui la zidirea bisericii. Totusi de ce?

 2. Salut Sorin,
  Cred ca importanta este dinamica fiecarei biserici, numarul de intalniri pe care il au peste saptamana. “Grupurile mici” sunt un instrument excelent pentru relationare si descentralizare, creeaza mediul favorabil unei ucenicii autentice.
  Multumesc pentru agatarea la favorites.

Leave a Reply