saritura in-naltime

Ulise sau Orfeu

Sirenele-s paguboase. Pentru navigatori, pentru nevestele acestora, pentru copii lor, pentru liniste, pentru comunitate…Isi fac simtita prezenta auditiv si vizual; le auzi, le vezi, te farmeca, te atrag, te ucid (pana si-n cazul lui Vasile Roaita, desi ar fi putut fi considerata o sirena buna, tot aceasta i-a cauzat moartea).

In mitologia greaca sirenele erau prin muzica lor incantatoare mai periculoase decat furtunile. La penuria de harti din timpul acela (google earth nu fusese inca inventat) cand erau in furtuna corabierii se asteptau la naufragiu; dar cand navigau pe o mare calma si linistita imbibata-n soare si azur, sirenele erau sursa naufragiului lor.

Pentru a rezista acvaticelor fapturi il vedem pe Ulise umpland cu ceara urechile companionilor si rugandu-i sa-l lege strajnic de catarg sa nu cumva sa se poate duce dupa ele. “Ceara si franghie” pare sa fie (poezie de Ilie) reteta pentru un succes nuantat legalistic (nu lua, nu gusta, nu atinge). Ne umplem urechile cu legi si prevederi si ne legam cu tot felul de percepte si decrete doar, doar om rezista tentatiei. Daca in alergarea lor cotidiana unii oameni spun ca intelepciunea ii urmareste dar ei-s mai rapizi, in fuga de cele pacatoase sunt mai mereu muscati, trantiti la pamant si lesinati. Pot fi mai rapid decat intelepciunea(s-asta doare uneori) dar niciodata  nu par a fi mai rapid decat pacatul(s-asta doare intotdeauna).

Tanarului Timotei mentorul sau Pavel ii recomanda sa fuga de pacat in directie opusa; sa pastreze distanta intre ce-i pacatos si viata lui. Astazi oamenii innoata in pacat si orice incercare de a fugi de acolo se sfarseste intr-o resemnanta oboseala.

Tot grecii l-au adus pe scena mitologica si pe Orfeu. Iubitor de arta si fin muzician Orfeu isi ajuta argonautii sa depaseasca sirenele intr-un alt mod. Nu-i leaga, nu le da cu ceara ci le canta o muzica  mai buna astfel incat atunci cand acestea isi incep repertoriul sa zica: “bleahhhh, naspa; live-ul astora suna mai naspa decat o caseta din piata”.

Oferindu-le ceva mai bun Orfeu nu doar ii salveaza ci ii si educa.

Harul canta mai bine dacat pacatul, decat legea. Christos nu mi-a dat cu ceara, nu m-a legat de stalp pentru a ma ajuta sa traiesc sfant ci mi-a oferit ceva mai bun. Nimic altceva nu poate intrece valoarea pe care Christos o ofera si o are. Cam asta-i cumva a trai prin credinta. A vedea, auzi si experimenta o valoare mai mare.

Cam asa pot sa depasesc constant seductia cisternelor goale ale lumii.

Tu cum sa treci de sirene? Ulise sau Orfeu?

Leave a Reply