saritura in-naltime

acul si moartea (moartea coase la masina)

Unul din lucrurile pe care mama m-a invatat a fost “cum se coase”. Da, la noi in familie si baietii stiau sa coase nu doar fetele…de fapt lectia asta cu “mama impunge si eu trag” a fost mai mult axata nu pe designul cusaturii si nici pe tehnica impungerii/tragerii ci mai mult pe ideea de recuperare, de refacere, reinnodare. Bineinteles ca nevoia te invata; am trait timpuri cand daca un lucru se strica nu aveam resurse sa primesc altul nou si atunci trebuia sa-l repar. Probabil d’asta in profilul meu pshihologic au iesit accentuate directii privitoare la consolidare, imbunatatire  si recuperare.

Tehnica asta cu impinge si trage nu face parte doar din ansamblul intrare-iesire gasit la usa/poarta unor cladiri/magazine. Cred ca sustine/include de fapt idea motivatiei de a face ceva; uneori trebuie sa impingem, alteori trebuie sa tragem. Impinge/trage devin elemente ale spectrului motivational, tandemul depasirii si iesirii din anumite perioade nefaste.

Impinge vorbeste mai mult despre indepartare iar in spectrul motivational poate fi asimilat ideii “departe de” orice sursa, perceptie a durerii. Cand esti supraincarcat si obosit cu tot felul de ganduri si simtaminte descurajante, relatii proaste in familie sau la serviciu, motivatia de a merge inainte se impleteste cu actiunea de indepartare a acestor stari de langa tine.

Impingerea are legata de ea si ideea unei actiuni preventive (nu doar in cazul spalarii pe dinti desi analogia ar putea fi buna). Impingerea vietii tale spre directii care previn circumstante ale esecului, durerii, este un element proactiv care se regaseste in setul de reactii umane.

A trage acul prin material are scopul de a conduce ata spre urmatorul punct, de a atinge urmatorul scop, de a implini urmatoarea dorinta. Si asta tine de sectrul motivational; nu este nevoie doar sa impingi pentru a depasi circumstate nefavorabile ci si de a trage pentru a atinge dorinte, nazuinte, puncte propuse.

A trage este o actiune inspirationala ce defineste un sens mai puternic accentuand o noua descoperire si oferind disponibilitate spre construire.

Si daca tot gandim despre constructii motivationale una din cele mai puternice motivatii de a trai este moartea. Nu ma gandesc neaparat la “Memento mori” a lui Eminescu ci mai curand la ce spunea Steve Jobs absolventilor de la Stanford University: ”Remembering that I’ll be dead soon is the most important tool I’ve ever encountered to help me make the big choices in life”./ “Amintirea faptului ca pot muri repede este unealta importanta pentru a face marile decizii ale vietii”

Moartea pare cel mai puternic motivator. Suna morbid stiu, dar uneori puterea de a indeparta prin impingere sau de a atinge ceea ce doresc prin tragere se leaga de faptul ca exista un final al timpului meu.

 

PS

daca pentru Mircea Dinescu moartea citea ziarul, pentru mine moartea coase la masina…

Leave a Reply