saritura in-naltime

dioptrii teiste

Ascultam zilele trecute la radio un reportaj despre noi modalitati de a ajuta persoanele nevazatoare sau cele care au vederea slaba. Era prezentat un produs care era de marimea unei perechi de ochelari dar care in loc de lentile avea mini-monitoare asemanatore celor pe care pe folosim la computere. Ba chair se vorbea despre lentile de contact cu display digital care ofereau o suma de informatii si despre functiile vitale ale organismului.

In fine, pana sa putem achizitioana astfel de minunatii cei mai multi dintre noi vom purta ochelari obisnuiti. Ochelarii  – instrumentul nelipsit pentru marea majoritate a oamenilor – sunt fie de vedere, fie de placere. Elementele importante sunt lentilele si ramele. Poti avea lentile bune si rame proaste sau invers lentile slabe si rame fatoase. Cea mai trista situatie este cand miop fiind folosesti ochelari de placere pentru a vedea ceva.

De obicei ramele costa mai mult decat lentiele. Stateam si ma uitam la perechea mea de ochelari si ma gandeam…Ce vad oamenii? Ramele. Cu ce vad eu? Cu lentiele? Adicatelea cum ma vad altii costa mai mult decat calitatea vederii mele.

Cum il vedem pe Dumnezeu este si o problema de optica. Nu doar de la H.R. Patapievici a plecat ideea cerului privit prin lentila. Este un concept ce apare mai de mult si care are aplicabilitatea lui. Tendinta predominanta astazi: cum vad ajunge sa fie mai important decat ce vad. Interpretarea ajunge sa fie mai importanta decat realitatea(nu blamati Inception). Prin incercarile noastre de a intelege si patrunde gandul lui Dumnezeu folosim poate mai multe “perechi de ochelari”. Religiile vand aceste perechi in magazine proprii. In aceste chibutzuri poti gasi cele mai scumpe rame, cu designul cel mai modern si placut dar lentiele sunt de proasta fabricatie. Oamenii ajung sa “iubeasca” ochelarii datorita ramelor si nu functiei lor. Unii nu se uita decat la rame si chiar daca il vad pe Dumenzeu incetosat pastreaza perechea respectiva. E mostenire de familie sau asorteaza elementul cultural-social. Altii pot fi fericiti ca au cele mai noi rame si cred ca in viitor vor vedea si bine cu ele.

Cum ar fi sa port niste ochelari de vedere si sa dau cu capul in toate obiectele din jur? Cand te lovesti la cap de obicei doare. Daca ma doare sunt lesne lansator de vorbe injurioase la adresa celui pe care nu-l vad dar ma asteptam sa-l vad bine. Sunt lucrurile de care ma lovesc de vina? Pare o prostie sa gandesti asa, nu?

Noi cei cu probleme de vedere tanjim in viata dupa o combinatie ideala: lentile bune si rame frumoase.

Sa nu prejudiciem calitatea vederii de dragul ramelor.

Leave a Reply