saritura in-naltime

Tanar si indragostit

OK eu sunt din acestia. Adica noi, eu si sotia mea. Ne-am casatorit de tineri si multi in jurul nostru au zis ca-i prea devreme…Noi, nu. Am pornit acum aproape 20 de ani si… continuam.

Cartea lui Ted Cunningham m-a susprins prin faptul ca merge impotriva curentului ce imbiba mintea oricarui tanar sau adult cu ideea ca o casatorie trebuie precedatata de cateva relatii pentru a avea experienta. Si cum biserica este o parte a societatii, se simte si acolo prezenta unduioasa a acestei idei.

Multi baieti si fete intarzie finalizarea relatiei lor in casatorie pentru ca nu au terminat facultatea, nu au inca o casa, apoi nu au masina, apoi nici un serviciu stabil, s.a.m.d. Pastorul si autorul Ted Cunningham crede ca singuratatea nu este buna. Ne invita sa descoperim faptul ca in Biblie familia, casatoria este ceva bun ce Dumnezeu recomanda in timp ce Satan tot incearca sa puna in mintea tinerilor faptul ca intarzierea acestui pas este cel mai bun lucru. Cunningham propune fiecarui cuplu o analiza a situatiei lor in patru puncte – cei patru C: Caracter, Chimie, Competenta si Chemare.

Iata cum isi defineste autorul scrierea:

  • Aceasta carte nu este pentru cei necasatoriti, pentru cei care au decis sa fie singuri. Vei fi foarte frustrat citind aceasta carte;
  • Aceasta carte nu este o carte ce-i pregateste pe el si ea cum sa se comporte la diferite intalniri;
  • Aceasta carte nu este de oferit celui singur spunandu-i: citeste-o, gasete pe cineva si casatoreste-te;
  • Aceasta carte nu este despre uniune consensuala;
  • Aceasta carte nu arunca “vai-uri” peste cultura contemporana;
  • Aceasta carte nu te va ajuta sa-ti gasesti un suflet pereche;
  • Aceasta carte nu este o carte despre abstinenta sau de facut studiu biblic despre puritate in cadrul grupului de tineri.
  • Aceasta carte nu-si propune sa-i invete pe tineri cum sa fie rabdatori pana cand Dumnezeu le va trimite o persoana potrivita.

Cu aceste scopuri definite clar la ce sa te astepti? Casatoria timpurie, de la varste tinere nu este o problema, ci in opinia lui Ted Cunningham poate fi chiar o solutie in special in partea puritatii sexuale. Pledoaria sa nu se limiteaza doar la acest aspect, cartea continand sugestii pentru o casatorie trainica, bazata pe o relatie sanatoasa si durabila intre parteneri.

La tinerete dragostea pare puternica, pura si putini sunt cei care o mai valideaza. Un cuplu tanar este privit cu suspiciune, deformarile la adresa relatiei dintre el si ea modificand perceptia celor din jur si alterand chiar simtamintele celor implicati in relatie. Cartea nu vorbeste despre un DA rapid, ci pune si problema in care un NU are dreptatea lui si previne multe dezastre si neintelegeri. Autorul nu vede casatoria ca o solutie a tuturor problemelor accentuand faptul ca inainte de a gasi un persoana potrivita, tu trebuie sa fi o persoana potrivita.

Desigur, scrierea nu e prefecta iar argumentul are si contrargumente dar “Young And In Love” poate fi o carte salvatoare pentru multi. De exemplu s-ar putea ca unii sa gaseasca sugestia de la “flirta inteligent” ciudata mai ales in timpul in care exista pe piata si cartea lui Joshua Harris, “Stop dating the church”. Oricum arta curtarii este ceva ce se risipeste in valuri de lipsa de bun simt. Mai stie cineva ce contine o curtare veritabila?

YOUNG AND IN LOVE leaga cu umor argumente in favoarea unei dedicari serioase a tinerilor parteneri unul pentru altul si impreuna pentru Dumnezeu. Este o carte de citit si reflectat atat pentru adolescenti cat si pentru partintii lor.

Pastor Ted Cunningham a locuieste impreuna cu sotia sa si cei 3 copii in Branson, Missouri si este pastor in cadrul Woodland Hills Family Church.

un fragment din carte

pagina web a cartii

 

I received this book through The B & B Media Group, Inc. book review bloggers program. The opinions I have expressed are my own. I am disclosing this in accordance with the Federal Trade Commission’s 16 CFR, Part 255vf: “Guides Concerning the Use of Endorsements and Testimonials in Advertising.”

 

Leave a Reply