saritura in-naltime

25 de lectii ce nu se invata intr-un Seminar

“Cate lucruri bune nu se invata intr-un seminar teologic?” Aceasta ar fi o forma de a pune o intrebare ce sumarizeaza ideea prezenta pe coperta cartii lui James Emery White, “What They Didn’t Teach You in Seminary: 25 Lessons for Successful Ministry in Your Church”.

Noua aparitie de la Baker Books se adreseaza in special tinerilor lideri eclesiali si vrea sa acopere unele neajunsuri ce se intalnesc in activitatea de slujire bisericeasca. Nu este o carte de critica a scolilor teologice. Este o culegere incompelta de tematici, subiecte pe care nu intotdeauna absolventii unor scoli de pregaire teologica reusesc sa le parcurga in anii studiilor. Este o incercare de a colecta ceva din experinta celor mai varstnici/experimentati si de a o distribui catre cei mai tineri.

Daca n-ai avut in perioada pregatirii teologice o persoana care sa-ti fie mentor, James Emery White incearca sa suplineasca aceasta lipsa. Relatia intre mentor si discipol are insa substanta ei, incarcatura deosebita pe care nici o carte nu o poate inlocui.

“What They Didn’t Teach You in Seminary” o carte de mentoring ce vrea sa trasmita o informatie menita de a-i scuti pe cei aflati la inceputul carierei eclesiatice de greseli si neajunsuri. Insa toti avem doza noastra de greseli si bolovani fara de care n-am invata cu adevarat. Desigur sfaturile sunt folositoare dar pot fi privite si cu o unda de subiectivism de aceea nu trebuiesc luate sub forma de “intotdeuna asa”. De fapt autorul nu isi propune asta iar stilul sau nu degaja superioritate.

Capitolele nu au o sucesiune anume, se pot parcurge independent si relativ usor. Sunt multe ganduri interesante, idei ce folsoesc dar cartea poate aprea si putin prea tehnica. Cateva exemple:

  • Cand alegi un nou membru in echipa de slujire a bisericii uita-te la caracterul si chemarea acestuia mai mult decat la abilitatile lui “tehnice”;
  • Daca trebuie sa dezbati subiectul administrarii banilor nu accentua doar faptul ca oamenii trebuie sa dea la biserica ca sa le fie bine;
  • Invidia, competitia cu o alta biserica este precum o turbare spirituala;
  • Biserica devine de la sine in timp preocupata pe lucruri interne, care duc la imbatranirea ei; conducerea spirituala a bisericii trebuie sa innoiasca mereu atentia bisericii spre ce se intampla inafara ei

O parte din ideile curpinse in aceasta carte nu sunt noi, se pot gasi si in mesajele altor lideri contemporani precum Bill Hybles, Phillip Yancey sau Andy Stanley.

Carte poate fi o sugestie de lectura si dezbatere pentru perioadele intre semestre sau scolile de vara. Ofera idei solide pentru interactiunea intre cei care au chemarea de a sluji spiritual pe semenii lor.

un fragment poate fi parcurs aici

O poti cumpara de la

Amazon

Christianbook

Chapters

“Book has been provided courtesy of Baker Publishing Group and Graf-Martin Communications, Inc.
Available at your favourite bookseller from Baker Books, a division of Baker Publishing Group”

Leave a Reply