saritura in-naltime

Oxford surpinzator…

Am parcurs in ultimele luni 2-3 biografii care mi-au oferit ceea ce urmaream: incantare urmarind cat de variat, nesteptat si profund lucreaza Dumnezeu cu omul.

Carolyn Weber nascuta in Ontario, Canada, a crescut intr-o comunitate unde numele lui Isus era auzit rar. Asta a pozitionat-o nu doar departe de un crez evanghelic ci mai mult intr-o perpetua stare de iritare fata de crestini.

Sa nu ai nici interes si nici o preocupare si totusi sa te intalnesti cu Dumnezeu. Asa s-ar descrie pe scurt experienta convertirii spirituale parcursa de Carolyn Weber. Crescuta intr-un mediu formal catholic, a dorit mereu sa priceapa raspunsurile la “de ce-urile” vietii prin filtrul experientei si intelectului. In” Surprised by Oxford”, Weber relateaza perioada pregatirii sale academic in Oxford University  si transformarea sprituala din stagiul dezinteresat de Dumnezeu in faza o noua creatie in Christos.

Textul cartii imbina inteligent asertiuni din poezie si literatura (romantica in special) introspectii sprituale, filosofice fin impletite ce delecteaza si dezvaluie fragilitatea si vulnerabilitatea autoarei.

Weber accentueaza in biografia sa ceea ce se intampla in experienta ei dupa convertire si care nu a semanat deloc a ceea ce isi inchipuie cei mai multi – adica un camp verde cu flori roz imbibate intr-o atmosfera placuta si miros dulceag. Nimic mai departe de adevar.

Relativismul moral si indiferenta sunt obstacole pe care ea avea sa le parcurga si in care actorii sunt fie de colegi, fie de profesori. Intr-un mediu academic din ce in ce mai restrictiv si dispretuitor cu valorile crestinismului nu te-ai astepta ca Weber sa aibe parte de o experienta sprituala. Dumnezeu are mereu(nu-i asa?) o alta parere si un alt plan decat noi.

“De ce sa-mi cumpar o Biblie cand pot s-o citesc gratis la biblioteca?” se intreba ea. Iar cumpararea unei Biblii personale reprezinta pentru Carolyn un moment asemena dedicarii intr-o relatie de casatorie.

Carolyn Weber a venit la Oxford cu mari asteptari si vise. A plecat de acolo cu mari realizari. Tanara, feminista, independenta, inteligenta ce nevoie sa aiba de Dumnezeu sau Christos? N-avea nici un gand ca pe resume-ul(CV-ul) ei sa apara “crestin”. Argumentele impotriva si neglijarea subeictului au adus-o intr-o vagauna centrifuga unde intelege ca ceva lipseste din viata sa.

Cartea te poarta simplu prin 3 dimensiuni relationale, dragostea pentru Oxford, dragostea pentru o persoana tanara si dragostea pentru Mantuitorul. Toate 3 sunt legate insolubil, surpinzator.

O carte precum o respiratie proaspta. Initial titlul (Surprised by Oxford), m-a dus cu gandul la o alta biografie “Surprised by Joy” ce intersecteaza mediul englez si substanta crestinismului avandu-l insa ca personaj principal pe inegalabilul C.S. Lewis.

Carolyn Weber se prezinta printr-o biografie deschisa, sincera pe care o poate aprecia si un crestin dar si un sceptic.

Pentru a parcuge un capitol din carte mergi la: http://www.pressingsave.com/

 

De cumparat de  la:

Christianbook

Amazon

Chapers

 

Am putut parcurge acesta carte prin bunavointa Thomas Nelson Publishers, ca parte a programului de recenzii. Nu mi s-a solicitat sa scriu o recenzie pozitiva; opiniile exprimate imi apartin. Mentionez aceasta in concordanta cu Federal Trade Commission’s 16, Part 255 “Guides Concerning the Use of Endorsements and Testimonials in Advertising.”

Leave a Reply