saritura in-naltime

pai cum Ioane…

Tocmai impachetam saptamanile in care am citit si recitit prima scrisoare soborniceasca a lui Ioan. Finalul este unul scurt, sec (demidulce eventual): “Paziti-va de idoli”. Normal e un bun prilej sa-mi mai fac o data inventarul. Ce se mai afla prin inima mea si miroase a idolatrie?

Unul din idolii ce se cuibaresc adanc in sufletul celor aflati temporar intr-o pozitie de leadership este dorinta de a fi bine vazut. Partea mai slefuita a acestei stari inseamna a exercita conducerea cu dorinta de a fi iubit. Mai toti vor sa obtina o pozitie insemnata, vizibila in grupul de care s-au lipit. Orice numire sau alegere intr-o structura organizatorica are atractia ei si ofera desfatare pentru un  suflet insetat de putere si nu de slujire. Asteptand sa fi apreciat, iubit, in loc sa apreciezi si sa iubesti conduce la deviatii relationale extreme ce devin paguboase.

Pe panta umilintei trebuie sa accept si sa traiesc cu faptul ca nu pot multumi pe toata lumea, nu-i pot incanta pe toti.

Cand dorinta de a fi apreciat si iubit nu gaseste raspunsul sperat orice incercare de a intelege si a vedea vre-o semnificatie in ceea ce faci este absorbita de o gaura neagra emotionala.

Daca doresti  sa obtii putere(influenta, apaluze, sa fi “capitan de echipa” pe viata…)

atunci

cosmarul tau se numeste umilinta

oamenii din jurul tau se simt deseori folositi

iar problema ta emotioanala centrala este mania

De esti infometat dupa aprobare /acceptare

atunci

cosmarul tau este respingerea

oamenii din jurul tau se simt neascultati

iar problema ta emotional centrala este lasitatea.

De cauti in jurul tau sa detii mereu controlul (tu esti cel care definesti standardul) atunci

cel mai mare cosmar al tau este incertitudinea

oamenii din jur se simt condamnati

iar problema  emotional-majora a ta este  ingrijorarea

Daca vei cauta sa spui doar ceea ce place si iti aduce raspuns favorabil vei termina prin a nu mai zice nimic. Nici macar despre tine.

PS

cineva mi-a recomandat mai de mult sa traiesc cu J-O-Y; Jesus first, Others next and Yourself last.

Leave a Reply