saritura in-naltime

despre evrei fara a fi propalestinian

Una din cele mai favorabile interpretari cu privire la viitorul evreilor in planul lui Dumnezeu ii localizeaza pe acestia in prezent drept o natiune aflata intr-o faza de impietrire fata de Adevarul lui Dumnezeu. Mai sunt si alte variante interpretative – unele foarte dure –  ale destinului natiunii iudaice dar ma limitez acum la aceasta.

Daca acceptam validitatea unei astfel de interpretari (ei sunt in “impietrire spirituala, au ochii impiedicati sa-L vada pe Mesia”) ce atitudine ar trebui sa avem fata de cei carora li s-au deschis ochii si-l recunosc pe Mesia ca Mantuitor si Domn al lor? Evreii mesianici traiesc deseori drame in Tara Sfanta.

Iata doar doua relatari aici si aici.

Unul din termenii care mi-au retinut atentia zilele trecute a fost “sustinere neconditionata a Israelului”. Adica indiferent in ceea ce ei exprima sau actioneaza, de fac bine sau fac rau, eu sunt pentru.

Ma intreb cat de normala este o “sustinere neconditionata” a unora pe care acum ii recunoastem intr-o faza de impietrire spirituala? Forma lor de blocaj spiritual ii poate directiona spre lucruri nu tocmai placute. Se impune sustinerea neconditionata in astfel de situatii? Nu ar fi mai normal sa simtim mai mult cu cei/langa aceia care sunt crestini – acceptand Mantuirea prin Christos? Ma intreb de ce nu prea vedem biserici crestine care sa sustina neconditionat pe fratii lor in Christos care sunt din poporul evreu si care locuiesc acum in Israel?

Cati bani din cei pe care crestinii nordamericani ii ofera Israel-ului incurajand turismul in Tara Sfanta ajung la crestinii mesianici?

Stiu ca astfel de intrebari sau o astfel de perspectiva este incomoda si “preotul si levitul vor trece pe langa” ea, dar de ce sa nu numim raul rau si binele bine, indiferent de cine il face?

De ce oare orice chestionare a unor acte si atitudini exprimate de israelieni iti aduc eticheta de antisemit sau defaimator al Holocaustului ori propalestinian? E un soi de manipulare pshihologica destul de fina aici(intalnita si la un alt grup minoritar ce promoveaza redefinirea sexuala).

Cine iti sunt mai aproape? Mesianicii sau evreii (ca natiune prezenta)? Relatarile Noului Testament apartin unor mesianici, nu?

Mai toata lumea are agende in subiectul acesta. Necazul este ca unii spun ca o au pe-a lui Dumnezeu. Si Dumnezeu cred ca nu stie asta…

1 Comment

  1. Chestiunea e la fel de veche precum Israelul – cand le convine sunt poporul ales al lui Dumnezeu, cand nu le convine numai la Scriptura si la Dumnezeu nu se gandesc!
    Pe de alta parte, sa nu uitam ca Dumnezeu chiar i-a incurajat in multe momente (e drept, in VT) sa puna mana pe arme si sa curete de nelegiuire tara…
    Cred ca recomdabila e o atitudine echilibrata si ne-emotionala, lucida si binevoitoare (credinciosi adevarului in dragoste), nepartizana si fara sa apeleze nici macar la principiul discriminarii pozitive, in care raul sa nu devina bun doar ptr. ca provine de la evrei, asa cum nici tu sa nu fi catalogat antisemit doar ptr. ca nu faci apel una-doua la soah… Dar oare cine e in stare de asa ceva?! Doar un om atins si manat si insuflat de Duhul lui Mesia!
    Doamne, sa fim dintre aceia?

Leave a Reply