saritura in-naltime

o cale mai buna de a gandi – Norman Wright

Ti s-a intamplat sa vorbesti cu tine insuti? Interactiunea cu gandurile noastre predispune o astfel de stare, nu? Peste timp tot ceea ce iti spui tie insuti se poate transforma in seturi de valori ce alimenteaza atitudini si reactii.
Se pare ca zilnic procesm cam 45000 de ganduri. Mult? Putin? Unele ganduri sunt de ajutor, ne inalta, altele ne coboara. Experientele noastre confirma faptul ca un singur gand rau poate sa capaciteze toata energia si imaginatia si sa alimenteze apoi stari de frustare accentuata.
Cercetarile au indicat faptul ca 75% din tot ceea ce gandim este negativ, contraproductiv si lucreaza impotriva noastra.

Am parcus curios si incantat noua carte semnata de Norman Wright – “A better way to think“. Cei care deja asociati prin titlu continutul cartii fiind drept un alt posbil discurs al gandirii pozitive, gresiti. Nu, nu este o carte despre gandirea pozitiva. Este despre gandirea realista ce merita sa-mi agite neuronii.

Nu v-ati ganditi niciodata de ce acceptam asa de usor ca adevarate gandurile negre in detrimentul celor ce evidentieaza exemple, atitudini pozitive?

In vremuri complicate – precum cele prezente – presarate cu multe incertitudini avem tendinta de a cultiva ganduri negative ce sadesc in bagajul nostru emotional de fiecare zi stari de frustare, nemultumire si manie. Mesajul cartii este o provocare directa de a-ti cerceta modul de gandi si de a descoperi astfel radacina negativismului, a frustrarii si a indoielii care infasoara clipe din viata cotidiana.

Preocuparea lui Wright nu este neaparat de a indulci sau pozitiva gandurile si sentimentele noastre ci de a verifica veridicatea lor, de a balansa experienta zilnica prin consideratii asupra realului din viata si nu a imaginarului.

Succesiunea gandurilor noastre evidentiaza unul din marile daruri lasate de Dumnezeu omului: imaginatia; fiecare o poseda dar nu oricine o foloseste benefic.

Am spus mereu ca cei mai periculosi oameni sunt cei ce viseaza cu ochii deschisi. Acestia sunt vizionarii. Ori de cate ori ne folosim imaginatia evidentiem o extraordinara resursa a creierului nostru; noi putem (re)vedea imagini, ni le putem reaminti, putem retrai secvente din partea trecuta a vietii si previzualiza bucati din viitor.

Imaginatia este o metoda prin care procesam informatia. Cei care pot pune informatia intr-o forma articulata si o redau sugestiv ii numim povestitori sau vorbitori motivationali.

Daca unii spun ca “suntem ceea ce mancam” (nutritionistii si dieteticienii mai ales…) altii zic de faptul ca “suntem ceea ce vorbim”, se poate verifica indubitabil si expresia ca “suntem ceea ce gandim”.
Caracterul nostru este slefuit de ceea ce gandim; in plus gandurile au ceva de spus si-n privinta sanatatii corporale.
Studii stiintifice au evidentiat legaturi intre bolile cronice si emotiile toxice. Mentionarea si explicarea sumara a catorva concluzii ale unor studii stiintifice despre activitatea neurocerebrala are rostul in carte de a accentua pentru fiecare cititor realitatea unei reactii electrochimice ce are loc la nivelul creierului si care “sapa” canalul unui comportament deviant.

Parametrii in care tindem sa rationam sunt setati de experiente trecute si impiedica o analiza obiectiva; acestea au imprimat/setat cai de intereptare care se activeaza automat si de cele mai multe ori sunt indreptate spre negativism si nu spre ceva bun.

Texte biblice ne provoaca a ne indreptam gandirea despre ceea ce este in present, in jurul nostru ca realitate obiectiva si sa ne dezvoltam gandirea si spre o realitate intangibila acum oferind posibilitatea dea urma firul gandurilor si intelegerilor lui Dumnezeu.
In cartea Proverbe se mentioneaza ca (Proverbe 17.22): “O inima vesela este un bun leac, dar un duh mahnit usuca oasele”. Domnul Isus mentiona ca (Luca 6.45): Omul bun scoate lucruri bune din vistieria buna a inimii lui, iar omul rau scoate lucruri rele din vistieria rea a inimii lui; caci din prisosul inimii vorbeste gura.” iar apostolul Pavel spune sa ne atintim gandurile asupra a ceea ce este bun, adevarat si drept(Filipeni 4.8 – parafrazare)

Deplin incunostintat de pericolul dezvoltarii unor scenarii(de ganduri) intr-o directie nefasta, autorul – audienta sa e obisnuita si cu materiale de consiliere familiala – vrea sa ajute cupluriele ca interactiunea lor sa fie structurata in jurul unor ganduri realiste, de valoare.

Mediul de familie poate fi corosiv si accenteaza un cadru ce predispune spre depresie.
Cuvintele gresite devin arme distructive intr-o relatie de cuplu. Toxicitatea unor expresii precum “tu niciodata” si “tu intotdeuna” lasa urme la nivelul absolutizarii, tendintei de a generaliza si a permanentiza ireal o suma de factori negativi. Sugestia lui Wright este de a elimina aceste armele toxice verbale ce pot fi folosite impotriva celuilalt.

Simpla, directa, sugestiva este analogia cu e-mailurile. Orice client de e-mail are subdomenii alocate emailuri-lor/mesajelor nesolicitate sau nedorite – atat de uzitatele “trash” sau “spam”. Ideea este sa procedam la fel si cu gandurile ce nu folosesc; sa le stergem si sa ne axam spre acele mesaje ce ajuta spre bine.

Cand petreci prea mult timp gandindu-te ceea ce nu ai facut, tu intaresti o obisnuinta negativa.
Conform 1 Corinteni 13.7 dragostea este intotdeuna gata sa creada cei mai bine despre fiecare persoana.

Finalul este unul ce implica o transformare. Prezenta Dumnezeirii in viata omului este perceputa ca un factor innoitor; de aceea ultimul capitol nu poate vorbi decat despre ganduri noi, alimentate de o realitate a legaturii cu Dumnezeu si confirmate prin mesajul Scripturii:

Eu sunt acceptat ca si:

  • copil al lui Dumnezeu,adoptat in familia Sa;
  • justificat, apartinand lui Dumnezeu;
  • ales de Dumnezeu;
  • sunt intreg in Christos;

Pot fi sigur ca:

  • Dumnezeu lucreaza spre bine in orice circumstanta;
  • Dumnezeu va termina lucrarea pe care a inceput-o in mine;
  • Dumnezeu nu mi-a oferit un duh de frica ci unul de putere, de dragoste si intelepciune;

Sunt important/insemnat pentru ca sunt:

  • Templul lui Dumnezeu;
  • Lucrarea mainilor Lu;
  • pot totul prin Christos care ma intareste;

Cartea are un format interactiv cuprinzand insertii pentru completarea unor raspunsuri si meditatii proprii. Apreciez aceasta forma de acumulare interactiva ce ajuta retinerea informatiei, finalul fiecarui capitol prezentand succinct ideile principale enuntate.

Maturitatea emotionala implica alegerea exprimarii simtamintelor pe care le experientam.

“A better way to think” nu este o carte a inducerii unor stari de bine. Nu ofera exercitii de pshihanaliza increstinata (imbibata in versete biblice). Mi s-a parut o provocare onesta de a analiza ce merita si ce nu foloseste a te gandi.

PS
N-am cum sa uit campania lansata inainte de anul 2000 prin care spuneam (indeosebi celor mai tineri decat mine): “Gandeste! N-ai concurenta…”

 

Available at

Amazon,

Christianbook.com,

BarnesandNoble.com

Chapters

Book has been provided courtesy of Baker Publishing Group and Graf-Martin Communications, Inc. Available at your favourite bookseller from Baker Books, a division of Baker Publishing Group.

 

Leave a Reply