saritura in-naltime

Pasarica manioasa vs.nesimtitorul pork

Ideea asta mi-a venit privind la cum functioneza o aplicatie pentru Ipad – celebrul joc “Angry birds”. Acolo se arunca cu prastia niste pasarele pentru a darama redute cu porci ascunsi(pititzi) parsiv  – ma mir ca PETA n-a facut nici o reclamatie impotriva acestui joc pana acum semn ca si intre animale unele sunt mai animale decat altele, dupa cum in societate unui oameni sunt mai oameni decat altii, sau prin bisericii unii frati sunt mai frati decat toti ceilati, etc, etc…

Cea mai in voga forma de protest urban “Occupy Wall Street” a ajuns rapid si-n in cosmopolitul Vancouver; oamenii stau in corturi, canta, mananca, vorbesc, dau interviuri,  fac focul si protesteaza impotriva celor cu bani multi si necuveniti si care nu le dau si lor. Protestul a cheltuit pana acum sume importante din buzunarul public si asa saracit si carpit de tot felul de nepotiste-afaceri .

Protestul acesta desigur ca nu este un joc(cred!!!) dupa cum nu exista din pacate nici un software care sa repare societatea contemporana. Unde mai pui ciripeala altora cu solutia “CTRL-ALT-DELETE”…

In scenariul desfasurat – ocupand spatii publice si cai de acces , protestand oarecum fara tinta – dreptul la libera exprimare pare sa fie mai degraba irosit decat folositor.

Participanti sau privitori la acest protest canadienii mai exerseaza pe plan local tehnici de activism. Obisnuiti sa fie campioni la “drepturile omului si libertatea de exprimare” canadienii au tolerat si mangaiat pana acum cu simpatie si usoara indiferenta protestul. Lucrul a inceptut sa se complice putin cand o tanara a fost gasita fara viata intr-unul din corturile de protest in urma unei supra doze de droguri. Canadianul ingaduitor spune “deh…fiecare cu viata lui…”; tanara abia teminase liceul si era pasionata de tatuaje si piercing.

Protestul acesta inspirat mai mult din filme (favorit de departe, “V de la Vendeta”) si construit stangaci in jurul unei realitati are toate sansele sa se termine prost si in plus sa erodeze si unul din drepturile umane la care societatea contemporana tine mult: libertatea de exprimare. Se poate spune ca “Wall Street” e ocupat acum intrucat era gol si “cineva” trebuia sa-i acopere/umple  goliciunea.

Protestatarii imi par a fi mesagerii unei solutii gresite la o problema reala. Pare un act colectiv de sinucidere sociala pe altarul unei deprimante crize in care cel ce are va mai avea si cel ce nu are, pierde si ce avea.

Pe langa faptul ca nu ofera solutii viabile, au cereri contradictorii si sunt gata sa dea cu “Huoooo” la orice nu satisface nevoia imediata.

In spiritul acesta de haiduicie postmoderna inrudita cu o relaxare aventuroasa (c-am muncit nene prea mult pana acum) protestatarii spera sa redobandeasca inapoi ceea nu li-a dat nicicand (decat promisiuni zugravite prin campanii electorale, prin filme si alte forme media – manipulante) singurii ce vor avea eficienta in ritmul acesta fiind tot parazitii sociali; care sunt din belsug si pe strada, si-n birouri…

Colaspul sistemului are loc de prea multa lipsa de moralitate si nu de prea multa saracie sau prea putini bani. Daca moralitatea conducatorilor lasa de dorit, manifestarea celor condusi(liberi isi zic ei…) arata la randu-i o moralitate neprincipiala. Inselatoria si prefacatoria se-ngemaneaza intr-un sistem al tzepelor in care unii se prefac ca muncesc, altii se prefac ca platesc, iar de tzeapa “beneficiem” cu totii.

Nu exista un pericol mai mare pentru un system economic deschis decat un om de afaceri imoral.

Indiferent de vremuri intodeauna vor oameni care vor suferi pierderi si oameni care vor munci mai mult decat altii.

Crestinul trebuie sa simta simpatie si sa fie dispus de ajutor pentru oricine e in nevoie. Mantuitorul Isus a exprimat o realitate ce va fi permanent prezenta pe pamant: “pe saraci ii aveti totdeauna cu voi” si a lasat un mandat al unei ingrijiri sociale fata de cel defavorizat.

Saracii din Biblie nu sunt un cor syndicalist plangacios-protestatar. Rut era o saraca ce muncea din greu(asumandu-si riscuri) si a avut astfel sansa sa stea nu doar la masa bogatului ci sa locuiasca cu el.

Libertatea este pierduta atunci cand prea multi umanoizi abuzeaza de ea pentru un profit personal.

Am scris astea nu din pozitia unuia care are. Ci mai mult din postura unuia care nu este nici pasarica zbatucita, nici nesimtitoriu pork. Traiesc dupa cum am spus in primele zile de Canada: ”…n-am venit aici sa ma imbogatesc ci sa-i imbogatesc si pe altii…”

Vreau in dreptul meu sa schimb ceva spre bine; iar schimbarea incepe in momentul in care nu vreau sa fiu vre-unul dintre ei.

Omenirea imi pare acum ca a risipit averea lasata de bunici si a ajuns sa se-mprumute deja in mostenirea ce vrem sa o lasam nepotilor.

Leave a Reply