saritura in-naltime

cel mai greu calcul matematic

70X7. Da, acesta este si nu e gluma. E cel mai greu test de matematica (crestina); pentru ca 70×7  conduce spre un rezultat pe care Christos vrea sa-l cuantifice sufleteste.

La Christos nimic nu este despre numere, totul este despre oameni.

Unul din cele mai grele lucruri prin care trece omul este sa-l ierti pe cel care ti-a produs un rau major. Pe cel care ti-a atacat linistea si onoarea, ti-a inselat bunavointa si dragostea. Ganduri, framantare, oboseala, stress, singuratate…

Dar lipsa iertarii intensifica si mai mult iadul sufletesc in care consumi amintiri si reinterpretezi cuvinte. Uneori te grabesti sa spui ca ierti si bravezi cu asta dar spui cu gura si cu mintea in timp ce inima n-a iertat deloc.

Un motiv ce sta in calea iertarii este aparenta lipsa a dreptatii. “Nu e drept trebuie sa sufere si el/ea; sa fie condamant(a) si sa fie batjocorit(a) public”. Iertarea  e intr-un fel un mijloc ce valideaza o nedreptate.

In momentul tradarii sale (Matei 26:47-54), Isus ii spune lui Petru sa-si puna sabia inapoi in teaca nu pentru a anula pedeapsa(era constient ca putea apela la o armata supranaturala) ci pentru a accentua faptul ca nu a venit timpul pedepsei si oricum nu Petru trebuia sa fie Judecatorul.

Atunci cand iertam si o facem deplin ii acordam lui Dumnezeu locul de Stapanitor si Judecator al tuturor lucrurilor. Razbunarea este a Domnului!(Rom.12.19) Am spus iertam deplin pentru exista forme trunchaite de iertare care scot la iveala periodic frustrari si neimpliniri.

Un prizonier care isi iarta tortionarul sau un pastor ce-si iarta ucigasul ori cel care l-a vandalizat, nu actioneaza in iertarea lor ca un simplu “OK…s-a intamplat”. Prin iertarea lor profunda ei se incred in Cel care sta pe tron si va avea ultimul cuvant.

Nu trebuie sa soliciti indreptatire, nu trebuie sa cauti acceptul celor din jur pentru a arunca cu pietre; trebuie doar sa te increzi in Dumnezeu care este drept si sa ierti. Deplin. Total. Fara reserve. Gata de a merge inainte rugandu-te si slujind umil pe cel care te-a ranit. Doar asa transformi matematica in Evanghelie.

Leave a Reply