saritura in-naltime

harurile umbroase

Primim in viata multiple lovituri. Unele sunt justificate de indolenta, rea-vointa, dezinteresul, ascuzisurile si alte metehne ale vietzurii nostre; cu alte cuvinte le cam meritam. Alte lovituri si dureri vin datorita pozitiei in care se aflam, datorita standardului ce vrem sa-l urmam. Suntem constienti de ele si oarecum pregatiti sa le infruntam.

Nu, nu m-am apucat sa-mi fac inventarul la cicatrici; doar mai pansez cateva. Pe vremuri cicatricele erau semne ale curajului/nebuniei, semne ale barbatiei. Eroismul intr-o relatie de prietenie, camaraderie, inseamna sa sangerezi pentru prietenul tau, sa induri ranile provocate poate chiar de el. Si asta fara vaiete; ce poate fi mai  aiurea este sa vezi un barbat care se vaita mai rau ca o femeie zicand ca ia apararea femeii. Unele cicatrice sunt in spate (venite pe la spate…da, da si tu Brutus…) nu se pot vedea, mai mult se (mai) simt; le poti zari doar  contorsionandu-te in fata unei oglinzi a amintirilor. Vorbele pe la spate cauzea cele mai dureroare rani in inima unui om ce se deschide spre slujire.

Vorbele strapung iar interpretarea eroanta a lor creeaza maladii sufletesti greu vindecabile.

Cicatricea pare cu atat mai dureroasa atata vreme cat cauzatorul ei zice ca n-a facut nimic si actioneaza cu “sfintenie”.

Cred ca “prietenii lui Iov”, “fratele mai mare” si alte “onorabile fetze” n-ar face pentru cel batut/in suferinta ceea ce un calator samaritean a facut; desigur toti se vor scuza cu kestii adevarate.

Uneori durerea pare o parola magica pentru Ceruri. Rasfoind Noul Testament pe tema durerii umane am gasit ca unele dureri sunt din cauza a ceva iar altele sunt pentru ceva:

  •  Durere pentru cei din familii: “cand l-a vazut fruntasul s-a aruncat la picioarele Lui…” (Marcu. 5:22)
  • Durere pentru cei din jur(vecini si biserici): “pe langa lucrurile de afara, in fiecare zi ma apasa grija pentru toate bisericile” (2 Corinteni 11:28)
  • Durere pentru colegi: “nu numai de el, ci si de mine, ca sa n-am intristare peste intristare” (Filipeni 2:27)
  • Durere din cauza pacatului personal: “pacatosi”, dintre care cel dintai sunt eu” (I Timotei 1:15)
  • Durere din limitari si rugaciuni fara raspuns: “De trei ori am rugat pe Domnul sa mi-l ia” (2 Cor. 12:8)
  • Durere din trupurile noastre: ” . . . din pricina stomacului tau si din pricina deselor tale imbolnaviri.” (I Timotei 5:23)
  • Durere din partea familiilor noastre: “Rudele lui Isus, cand au auzit cele ce se petreceau, au venit sa puna mana pe El. Caci ziceau: “Si-a iesit din minti.”” (Marcu 3:21)
  • Durere din partea celor din biserica: “Alexandru, caldararul, mi-a facut mult rau. …” (2 Tim. 4:14)
  • Durere din partea altor clerici/pastori: “Unii, este adevarat, propovaduiesc pe Hristos din pizma si din duh de cearta.”(Filipeni 1:15) “
  • Durere din partea celor din jur/de langa tine: “Neamurile si iudeii, in invoire cu mai marii lor, s-au pus in miscare, ca sa-i batjocoreasca si sa-i ucida cu pietre . . .” (Fapte 14:5)

De vrei sa fi discipol  lui Isus trebuie sa nu uiti ca intri sa fi ucenic la “Omul Durerii”. Asta aduce nopti nedormite, framantari launtrice, tradari; eheee tradari…toti avem iudele noastre si personal ma rog “Doamne ajuta-am sa nu fiu o Iuda pentru nimeni”. Sunt oameni care tradeaza o relatie, o cauza doar pentru ca nu le mai convine situatia in care s-au infasurat de unii singuri. S-atunci blameaza pe toata lumea, injunghie pe la spate si se retrag “cu smerenie”.

Pavel, un ucenic al Omului Durerii, mi-a lasat scris asta:

“Caci, si dupa venirea noastra in Macedonia, trupul nostru n-a avut nici o odihna. Am fost necajiti in toate chipurile: de afara, lupte, dinauntru, temeri. Dar Dumnezeu, care mangaie pe cei smeriti, ne-a mangaiat…” (2 Cor. 7:5-6)

“La intaiul meu raspuns de aparare, nimeni n-a fost cu mine, ci toti m-au parasit… Insa Domnul a stat langa mine si m-a intarit… ” (2 Tim. 4:16,17)

“Binecuvantat sa fie Dumnezeu, Tatal Domnului nostru Isus Hristos, Parintele indurarilor si Dumnezeul oricarei mangaieri, care ne mangaie in toate necazurile noastre, pentru ca, prin mangaierea cu care noi insine suntem mangaiati de Dumnezeu, sa putem mangaia pe cei ce se afla in vreun necaz!” (2 Cor. 1:3-4)

Perceptia pozitiva a durerii este un semn de maturitate. Durerea maturizeza mai repede decat frumosul.

Omul Durerii, Isus, doreste si poate sa ne aline toate durerile noastre launtrice. Procesul nu va fi intotdeuna unul rapid dar este sigur. Sunt haruri pentru noi si-n vai intunecate.

Leave a Reply