saritura in-naltime

M-ai pierdut! You lost me!

Se spune sa nu judeci o carte dupa coperta; pe mine unul nu coperta m-a prins ci titlul: You lost me! Recunoscand domeniul de activitate al autorului, titlul ales mi s-a parut foarte convingator, taios, bun.

Aproximativ 5000 de interviuri cu tineri intre 18-29 de ani pe parcursul a 4 ani (2007 – 2011) acest este materialul de lucru pe baza caruia David Kinnaman apare pe piata publicatiilor crestine cu o noua carte ”You Lost Me: Why Young Christians Are Leaving Church . . . and Rethinking Faith.” Fata de prima cartea a lui  Kinnaman  – “unChristian: What a New Generation Really Thinks About Christianity… and Why it Matters” – care incerca sa analizeze motivele neparticiparii la servicii ale bisericii din partea tinerilor care nu au un anturaj religios, presenta carte – You lost me –  cauta sa identifice ce ii face pe tinerii din biserica sa abandoneze frecventare bisericii si insusirea/promovarea principiilor/invataturii crestine.

Potrivit datelor din “You Lost Me”, in NordAmerica 59% din tineri care provind din familii crestine inceteaza sa mai mearga la biserica regulat asta neinsemnand faptul ca si-au pierdut credinta.

Inca din primele pagini cartea se dovedeste a fi o lectura interesanta  – fie ca o citesti din fotoliul unui parinte, profesor sau pastor – care iti sesizeaza posibilele cauze ale  deconectarii tinerilor fata de biserica crestina.

Cateva consideratii generale care se desprind din partea introductiva:

  • Astazi accesul la o informatie nefiltrata/bruta aduce la indemana tinerilor lucruri bune si mai putin bune. Ei pricep lumea prin ceea ce li se afiseaza pe ecran.
  • Tinerii de astazi sunt in mare parte afectati de neintelegerile relationale. In 1960 numai 5 % din nou nascuti proveneau de la mame necasatorite; astazi procentul este de 42%.
  • Tinerii de astazi sunt foarte neincrezatori in orice forma de autoritate.

Kinnaman exprima realitatea indepartarii de biserica identificand 3 paliere: Nomazii / Ratacitorii / Exilatii. Intr-o tipologie de genul acesta ii vedem pe nomazi indepartandu-se de biserica din motive de acomodare culturala exprimand un amalgam de insiruiri positive si negative la adresa crestinismului fiind foarte tentati sa experimenteze alte forme de spiritualitate. Ratacitorii aleg sa nu se mai identifice cu crestinismul si sunt foarte dispusi sa-l schimbe cu forme asemanatoare. Schimbarea are loc ca urmare a unor nepotriviri rationale sau in urma unor rani sufletesti experimentate in cadrul bisericii.

Exilatii sunt vazuti de Kinnaman fiind cei care au parasit bisericile datorita regulilor sau sistemului prea rigid dezvoltat/practicat in unele congregatii crestine. Ei sunt interesati in crestinsim dar nu inteleg de ce biserica poate fi asa de “ingusta” (nivelul de criticsm – ce are Atena de-aface cu Ierusalimul).

Dupa prezentarea tipologiilor sunt detaliate pe parcusul capitolelor urmatoare 6 teme/subiecte:

#1 — Biserica este exagerat de protectiva

Biserica este folosita de parinti si pastori ca un spatiu in care exista o clara delimitare de tot ce nu e bun; tot ce e bun e in biserica, tot ce e rau e in afara ei.

#2 — Crestinismul este superficial

O treime din tinerii intervievati au spus: crestinsimul nu este relevant pentru cariera mea

#3 — Bisericile sunt impotrivioare fata de orice descoperire stiitifica

Pare un stereotip despre fundamentalismul crestin – crede si nu cerceta. O alta fateta a problemei: crestinii au toate raspunsurile si ei nu mai au nevoie de altceva.

#4 – Biserica este plina de prejudecati cu privire la sexualitate

Lucrurile sexuale sunt trate prea simplist si cu prejudecati in Biserica – sustin tinerii. Statisticile indica ca tinerii din bsierici isi incep activitatea sexuala cam la aceiasi varsta ca si cei din generatia lor care nu sunt bisericosi.

#5 — Tinerii nu accepta exclusivismul promovat de crestinism

Pluralismul religios impune un nivel de toleranta si permisivitate pe care tinerii nu-l gasesc in biserica.

#6 — Biserica nu este un loc prietenos pentru cei care au indoieli

Parerea gresita este ca biserica este doar un loc pentru cei credinciosi. Daca nu ai credinta “nonstop si en-gross” nu ai ce sa cauti acolo.

”You Lost Me: Why Young Christians Are Leaving Church . . . and Rethinking Faith” nu este o carte dupa care sa spui, de astazi inainte vom face asa sau asa ci mai degraba o carte care te ajuta sa realizezi complexitatea legaturilor si sa-ti ofere idei despre ce poate fi restructurat sau revizuit in materie de abordare a tinerilor crestini.

O buna idee a cartii este creeare unui cai de comunicare in dublu sens intre generatiile prezente in bisericam dovedindu-se a fi un necesar instrument pentru toti carora tinerii din ziua de azi le dau batai de cap.

Un punct forte al cartii il reprezinta accentul pe regandirea paradigmei ucenicizarii crestine. Biserica crestina face ucenici pe baza unei metode; trebuie sa-i facem pe baza vietii. Crestinismul a prins conotatii tehnice de raspinadire industriala pe baza unei matrite(predicat/crezut/botezat/mantuit) ce lasa inafara factorul timp si mai ales ideea mult mai biblica ca fiecare relatie este unica pentru ca se intampla intre o persoana unica si un Dumnezeu Unic. Crestinismul nu este un produs de fabrica; este o lucrare a Mainii lui Dumenzeu. Purtam in noi amprentele lui Dumnezeu. Mi-a placut aceasta idee despre calitatea fiecarui om iesit din mana lui Dumenzeu ce devine prin relatia cu Christos un giuvaier al Cerului.

 

Lucrarea lui Kinnaman aduce pentru mine concluzia ca nu reusim sa transmite mai departe un punct de vedere crestin asupra lumii.

Asta e o tragedie moderna. Dupa ani de experiente in Biserica si nenumarate ore de educatie biblica, milioane din urmatoarea generatie nu au nici o idee cum sa-si puna credinta in practica”. (pp.207)

Ingrijoarea aceasta nu  poate fi inteleasa prin ochelarii prozelitismului pentru ca nu-mi pun problema de recrutare a unor noi adepti ci sesizez neindemanarea de a transmite principiile de viata ale Bibliei carte noua generatie. Problema nu este despre persoana lui Isus ci mai mult despre modalitatea in care bisericile aleg sa-l urmeze pe Isus.

Ma uit la pozele adolescentilor mei care sunt asezate pe birou si mai trag cu ochiul si la coperta cartii. You lost me…hopefully not!

Mai multe detalii despre aceasta carte poti gasi la youlostmebook.com

Book has been provided courtesy of Baker Publishing Group and Graf-Martin Communications, Inc. Available at your favourite bookseller from Baker Books, a division of Baker Publishing Group.

Also available from

Amazon,

Christianbook.com,

BarnesandNoble.com

Leave a Reply