saritura in-naltime

Cartea Iov nu-i numai despre suferinta…

Astrofizicianul Hugh Ross isi invita cititorii  sa priveasca la cartea lui Iov si dintr-un alt punct de vedere. Nu doar cel relational sau al suferintei. Scrisa potrivit expertilor cu 500 de ani inaintea Genezei, carta lui Iov contine cateva comori ascunse pe care autorul vrea sa le prezinte publicului.

Ross se uita la manuscrisul biblic si gaseste in el raspunsuri pentru aparitia si validitatea mortii(pp39-40), pentru durata vietii(pp40-41), pentru existenta si persistenta raului natural, sustinand ca uneori judecatile lui Dumnezeu contin in ele beneficii ( “avantajele uragnelor”) si la cea mai mare nevoie a noastra  – iertarea si rascumpararea din pacat.

 Plecand de la pasajele cartii Iov Dr. Ross ofera o explicati interesante ce pot forma un raspuns unitar la modelul creatiei intereptat prin lentiele stiintei, respingand teorii ce promoveaza naturalismul, deismul, evolutionismul sau o varsta relativ tanara a pamntului.

Cateva idei ce mi-au retinut atentia:

 • Potopul biblic este vazuta ca fiind unul local si nu la nivelul intregului pamant (combinand afirmatii din Iov si Ps. 104). In privinta viitorului Iov sustine faptul ca viata pe pamant este limitata si va fi distrusa inainte de aparitia noii creatii.
 • In opinia autorului cartea lui Iov sustine ipoteze cu privire la moarte animalelor a aparut inainte de pacatul/caderea lui Adam contrazicand astfel opinia larg acceptata in cercuri crestine evanghelice care sustin faptul ca doar dupa pacatul lui Adam unele animale au devenit carnivore.
 • Natura intunericului (interesante idei despre prezenta si explicatia intunericului in cosmos -Iov 38 )

Scriptura lui Dumnezeu nu ne prezinta doar Adevarul; contine si elemente ce ne pot ajuta sa nu fim inselati. Autorul prezinta Biblia o resursa fundamentala pentru intelegerea inceputului umanitatii privind scrierea biblica din pozitia cercetatorului dornic a gasi raspunsuri la intrebarile esentiale ale vietii.

Cuprinsul “Hidden Treasures in the Book of Job –  How The Oldest Book in the Bible Answers Today’s Scientific Questions” :

 • Prolog & Capitolul 1: Raspunsuri la problemele de astazi
 • Capitolul 2: Intalnirea mintilor luminate
 • Capitolul 3: Raspunsuri la intrebari atemporale
 • Capitolul 4: Raspunzand noilor provocari
 • Capitolul 5: Controverse  legata de ziua creatiei
 • Capitolul 6: Raspunsuri la alte controverse ale Genezei
 • Capitolul 7: Unicitatea oamenilor
 • Capitolul 8: Originea spritului si sufletului
 • Capitolul 9: Pentru a sluji si satisface
 • Capitolul 10: Top Ten – Fii lui Dumnezeu
 • Capitolul 11: Lectii din lume animala
 • Capitolul 12: Problema dinozaurilor
 • Capitolul 13: Problema suferintei
 • Capitolul 14: Marea noastra nevoie
 • Capitolul 15: Ajutor in partea cea mai grea.

Ca unul care a avut parte de suferinta Ross – a fost operat pe inima si apoi si a piedut tatal –  discuta problema suferintei si intr-un mod personal. “Prietenii mei m-au avertizat sa nu scriu aceasta carte. Mi-au zis, ‘Nimeni din cei care au incercat sa scrie oricefel de comentariu la Iov n-a scapat fara sa experimenteze o noua suferinta’. Au avut dreptate.” –spune Hugh Ross.

Dr. Hugh Ross este un respectabil ganditor crestin demonstrand validitatea intepretarilor biblice/crestine asupra vietii, creatiei, minunilor , mantuirii.

Am gasit cartea fiind o pledoarie spre cercetare, spre cunoastere, sustinand orice efort intelectual, recomandand crestinilor sa fie bine pregatiti inainte de a se angaja in discutii cu persoane aflate la un palier educational mai inalt.

Una din intrebarile pe care mi le-am pus la final este legata de hermeneutica. Iov este descrisa mai mult ca un poem didactic si una din regulile hermeneuticii este a nu face teologie dintr-o carte poetica.

“Hidden Treasure In The Book of Job” a fost o lectura buna, utila, ce iti lasa in urma gustul pentru a cerceta mai mult depre intrepatrunderea dintre teologie si stiinta indiferent daca o citesti ca un om credincios sau ca un ateu. Este scrisa bine, folosind un limbaj usor de inteles desi adreseaza uneori subiecte academice infererand teologia, stiinta si filosofia.

Autorul ofera cateva ganduri excelente ce pot constitui hrana pentru meditatii viitoare.

Book has been provided courtesy of Baker Publishing Group and Graf-Martin Communications, Inc. Available at your favourite bookseller from Baker Books, a division of Baker Publishing Group.

Also available from

Amazon,

Christianbook.com,

BarnesandNoble.com

Leave a Reply