saritura in-naltime

cu Isus la ora de zoologie

“Va trimit ca niste oi in mijlocul lupilor…” (Matei 10.16).

Frumoasa imagine a mai gasit Isus Christos sa prezinte in fata ucenicilor motivandu-i a promova in jurul lor  principiile Imparatiei Cerurilor. Niste oi; hmmm… te-ai gandi ca mai sunt si alte animale prin intreaga Creatie, mai luxoase, mai aratoase, mai destepte.

Oi in mijlocul lupilor. Nu oi in staul, nu la pasune, nu ascultand voci angelice in noapte de Intrupare. Oi intr-un loc precis si binedefinit; sugestiv chiar –  oi in mijlocul lupilor. Numai ideea de fi prin preajma unui astfel de fioros animal iti da ceva tremur pe sira spinarii daramite sa fi inconjurat de haita.

Daca poti sa vizulizezi asta ei bine atunci ai o imagine pentru ceea ce Isus anunta inca de la inceput cu privire la forma in care se desfasaore misiunea celor ce vor urma trimiterea sa. Pe limbajul de astazi Isus Christos a enuntat paradigma implicari culturale dezvoltate la 3 paliere de cunoastere:

  • sa stii ce/cine esti
  • sa stii unde te duci
  • sa stii cine te-a trimis

Isus ne chema la El pentru a ne trimite mai departe. Se asteapta ca raspunsul nostru sa dezvolte  o implicare in viata cotidiana, in polisul cartierului/zonei in care locuim.

Implicarea are un scop bine definit: binecuvantarea celor din jur. Dumnezeu i-a spus lui Avraam ca il va face o binecuvantare si prin el va bine-cuvanta familiile pamantului si descendentii lor. Apostolul Pavel(Galateni 3) il leaga pe crestin de Avraam spunand ca prin credinta el este descendent si implinitor al mandatului divin.

Dumnezeu intentioneaza pentru fiecare crestin sa fie o binecuvantare prezenta; el vrea sa binecuvinteze  umanitatea prin noi. Si noi trebuie sa fim prezenti sa mergem. Unde? In mijlocul lupilor. Sub ce forma? Ca niste oi. Prin ce metoda? Blanzi ca porumbeii si intelepti ca serpii.

Este extraordinara simbolistica lui Isus. El preda principii de viata  intr-o ora de zoologie. Vorbirea asta ii ajuta pe oamenii de atunci sa inteleaga nivelul implicarii folosind ceea ce era usor de priceput pentru ei. Oaia, lupul, porumbelul si sarpele – cele patru animale ce descriu cadrul implicarii culturale a crestinului.

Lumea este o haita de lupi, flamanzi, zgomotosi, cantatori la luna plina si gata sa rapuna/sfasie.

Noi, oi blande ca porumbelul si intelepte ca sarpele. Intelepciunea relationala poate curpinde 5 fatzete:

  1.  Fi disponibil / prezent

Pare usor dar e dificil. Subcultura bisericeasca niveleaza si vrea sa te tina captiv intre zidurile comunitare, concentrarea fiind pe programe, baticuri, cravate, fanfare, coruri, spalari de picioare, spalari pe maini, puneri de maini, retrageri de maini, etc.

A cunoaste oamenii care traiesc langa tine presupune deschidere spre vecinatatea imediata, implicare in nevoile locale; cu alte cuvinte fi prietenos, imprieteneste-te cu cei care nu vin la biserica ori nu-s religiosi de nici un fel.

  1. Discerne asupra relationarii

Intotdeauna e ceva de primit, de refacut/vindecat si de respins. Roaga-te sa fi intelept si sa stii pentru ce sa lupti si ce poti accepta ca set de valori comune. Nu inghiti tot ce ti se pune inainte si nu te comporta ca un om constipat/prea rigid.

  1. Fi curajos

Ca urmas al lui Christos esti expus/te expui. Si la aplauze si la palme. Traind crestinismul simplu devi vulnerabil. In fata persecutiei Christos iti ofera binecuvantarea prezentei Sale. Aminteste-ti cine te trimite si mergi inainte.

4.  Exprima-te clar

“…cu Iudeii m-am facut iudeu, cu grecii m-am facut grec; m-am facut tuturora totul ca sa-i castig pe unii dintre ei” – metoda de comunicare pe care Apostolul Pavel o dezvaluie in scrierea sa. Nu incurca limbajele si nu incerca sa fi prea filozof in fata  unora pentu care filosofia este o limba straina doar de dragul de a-i impresiona – exista pastori pentru asta. Fi erudit cu cei eruditi. Vorbeste la nivelul fiecaruia si fa-o cu termeni simpli, exacti. Dialogul este esential in mediul nostru postmodern.

5.  Aprofundeaza si dezvolta teologia personala

Nu trebuie sa fi doctor in concepte si nici “honoris causa” dar traim intr-un sistem predispus la distrugere si permeabil de pacat din care Dumnezeu ne salveaza. Fi pregatit sa discuti despre viata si moarte, pacat si salvare, promovand ce spune Biblia. Citeste, informeaza-te, studiaza.

Comportamentul nostru trebuie sa includa primirea a tot ce e bun, indreptarea/sustinerea a tot ce e stricat/sfasiat, respingerea a tot ce e diavolesc.

Asadar o oaie in mijlocul lupilor inseamna a fi (pro)activ, perspicace, sensibil, intelept si motivat de dragostea lui Dumnezeu pentru om.

Leave a Reply