saritura in-naltime

ce parere ai despre mine? chiar trebuie sa-mi pese?

Traim intr-o cultura in care imaginea de sine este promovata si vanduta obsesiv. Adulti si tineri (mai ales acestia din urma) sunt cotropiti cu sentimente de inferioritate acestea dezvoltand o  instabilitate emotionala in care  presiunea sociala ii impinge de cele mai multe ori spre locuri/pozitii, unde cultiva anumite atitudini doar pentru a fi apreciati – chiar daca asta se intampla pentru un sezon sau chiar mai putin.

Ce mi se pare ciudat este ca suntem interesati de aprobarea celor din jur chiar si atunci cand stim ca am gresit. Simtamintul de respingere saturat de intensitate emotionala sfaseste prin a fi o plaga pe suflet.

In noua sa carte “What Do You Think of Me? Why Do I Care?: Answers to the Big Questions of Life” aparuta la  New Growth Press, Edward T. Welch promoveaza oidee eliberatoare ce ofera speranta pentru toti cei care se ascund in saptele unei masti in care performanta le da acceptare si dragostea (temporara a) celor din jur.

Raspunsul la intrebarea “De ce sa-mi pese?” nu poate fi dat fara a asculta si intelege gandul lui Dumnezeu, Cel care ne-a creata cu emotii si ne ingaduie sa traim in realtii nu intotdeuna placute/favorabile.

Eliberarea, trairea in libertate si in relatii corecte cu cei din jurul vine din intelegerea si particularizarea unei relatii corecte cu Cel care te-a creat, Dumnezeu.

Asa incepem sa intelgem ca viata merita sa fie traita pentru ceva mai mare/mai mult decat noi insine.

Pentru a raspunde la o intrebare dificila si importanta, autorul ofera o abordare biblica din prisma experientei sale de psiholog. Imbinarea intre principiile biblice si psihologie este argumentata in capitolul 3.

”Vreau sa-i ajut pe oameni sa merga pe un drum in care se lasa controlati si calauziti mai mult de Dumnezeu decat de ceea ce exprima alti oameni” spune Welch. “Rezultatul va fi o relatie de prietenie autentica care va avea un impact asupra lumii din jur. Nu este un proces usor dar rezultatele sunt extraordinare”

Majoritatea problemelor interpersonale rezulta dintr-o supraestimare a fricii de ceea ce cred oamenii despre  noi cuplata cu o nedezvoltata temere fata de Dumnezeu.
Din perspectiva parintilor cartea ofera elementele pentru intelegerea mediului in care adolescentii traiesc si se formeaza, oferind oportunitatea unor punti reale de dialog cu acestia.

Cartea este impartita pe 20 de capitole structurate in 6 mari parti:

  • Problema – prezentarea problemei
  • Radacina Situatiei – detalii de context legate de problema
  • Cine este Dumnezeu
  • Cine sunt eu – rezolvand probleme de identitate
  • Cine sunt ei – participanti in sfera ta de influenta
  • Ganduri de final

Urmarind aceasta progresie Welch detalizeaza aspecte relationale pe care nici nu le identificam intr-o prima faza sau pe care le particularizam incorect. Frunzele cu care s-au acoperit Adam si Eva au multe in comun cu ceea ce se afla in inima omului si cu procesul aparentelor. Fiind persoane structurate spre  inchinare ajungem spre a  ne idolatriza alimentandu-ne cu parerile bune ale altora despre noi. Cum ne vad altii pare sa fie mai important decat ceea ce suntem noi in realitate.

Cartea are un format interactiv care predispune spre discutarea in grup sau cu un prieten a situatiilor expuse sau pentru a particulariza la nivelul experientei personala. Exista si o resursa online – My-Big-Life-Question.com – care ofera un nivel de interactiune sporit.

Edward Welch ofera in curpinsul cartii multe puncte de introspectie si discutie ce pot fi de folos atat cititorului tanar cat si celui adult, motivand eliberarea din captivitatea parerilor altora despre ei.

When People Are Big and God is Small, este cartea prin care l-am cunsocut pe Welch iar volumul de fata mi se pare intr-o orecare masura o versiune simplificata a acesteia.

Edward T. Welch este psiholog si membru al CCEF. Printre carile scrise de el pot enumera: When People Are Big and God Is Small; Addictions: A Banquet in the Grave; Depression: A Stubborn Darkness; When I Am Afraid: A Step-by-Step Guide Away from Fear and Anxiety.

 

This book was provided by Audra Jennings from The B&B Media Group in exchange for my honest review.

What Do You Think of Me? Why Do I Care?:

Answers to the Big Questions of Life

by Edward T. Welch

New Growth Press/November 2011

ISBN 978-1-935273-86-8/160 pages/paperback/$12.99

www.newgrowthpress.com

2 Comments

Leave a Reply