saritura in-naltime

Bruce Cockburn si imaginatia crestina

2011 – anul in care am citit cu placere o serie de biografii suprinzatoare.

In cautarea mea de intelege si cerceta cultura canadiana si reprezentantii ei Bruce Cockburn este o figura aparte. Inainte de aceasta carte am fost foarte putin familiar cu muzica sau activitatea lui Bruce Cockburn (10 premii Juno, facand parte din  Canadian Music Hall of Fame) iar Cartea lui Brian Walsh mi-a oferit  ocazia de a survola putin activitatea acestui artist si impactul relationarii sale la Dumnezeu.

Politica, spiritualitate, diversitate muzicala acestea sunt 3 accente ce il descriu succint pe Bruce Cockburn.

Imi place sa vad cum Dumnezeu transforma, prelucreaza, transforma fiinta umana reiesind din aceasta interctiune om-divintate un produs iesind din tipare, provocator, original. Pentru unii artisti inceputul si continuare unei legaturi cu Dumnezeu inseamna iesirea totala din contextul in care au cunoscut celebritatea. Pentru altii  – aidoma indracitului din Gadara caruia Isus i-a recoamdat sa ramana in zona sa de infleunta si recuansotere –  schimbarea adusa de Dumnezeu se vede in profunzimea cu care el continua sa-si exercite meseria, accentunad ceea ce e ste vesnic, etern si invitand=I si ep alatii al co legatura cu Divinul.

Cartea prezinta precum o retea de cocktail o combinatie acida: activism politic, credinta, spiritualitate, sexualitate, dreptate sociala, acest mix inedit fiind reliefat in versurile peiselor lui Cockburn si bine articulate biblic de Walsh.

Ascultandu-i piesele te plimbi printre ritmuri de folk, jazz si  rock iar daca iei aminte si la versuri vei vedea ca sunt rafinat construite voprbind cand de romantism/dragoste, fiind uneori vehicule ale unui de protest sau accentuand o descoperire spirtiuala.

Nascut in Otawa si crescut intr-o familie agnostica Cockburn a devenit crestin imediat dupa ce si-a inceput cariera solo  transpunand in muzica sa teme precum drepturile omului si dreptate sociala pe care le-a afirmat/sustinut cu ajutorul unei paradigme biblice.

Folosind un limbaj provocator si-a ales numeori critici in cercurile evanghelice dar a reusit sa si arate prin aceasta ce este gresit si ce au lipsa acestia in manifestarea credintei lor catre altii.

Anii 70 l-au gasit inspirandu-si piesele din opera lui CS Lewis. In anii 80 este una din figurile centrale ale protestatarilor pentru dreptate sociala in America Centrala, scriind intre alte si o piesa dedicata FMI-ului.(nu de dragoste se intelege…)

Activitatea lui Cockburn a fost indreptata spre gasirea unei lumi schimbata in bine. Precum un luptator ce are emite din fiinta sa cuvinte si sunete, Cockburn a lovit intunericul pentru a face lumina sa rasara. Timpul nu rezolva, timpul doar permanentizeaza distrugerea si daca nu ataci problemele acestea vor deveni mai rele.

Observand activitatea si compozitiile lui Cockburn, Walsh a sintetizat intrepatrunderea intre principile biblice si versurile/muzica lui Cockburn, rezultand o carte ce curpinse poezie, cultura politica si studiu biblic oferind o perspectiva interesanta asupra paticularizarii invataturii Bibliei intr-o lume zbucimata si franta.

Una din cele mai cunoscute piese ale sale este “Wondering Where the Lions Are”. Piesa vorbeste despre inexplicabila pace, liniste, si bucurie pe care o poti avea atunci cand esti inconjurat de greutiati si probleme. Aidoma primilor martiri crestini ce au servit ca hrana pentru lei, Cockburn foloste imaginatia lirica pentru a arata provocare de a arata dragoste acolo ea unde aparent nu-si are rostul ca o nazuinta/mesaj ascuns spre cele vesnice:

“Walls windows trees, waves coming through
You be in me and I’ll be in you
Together in eternity
Some kind of ecstasy got a hold on me

Up among the firs where it smells so sweet
Or down in the valley where the river used to be
I got my mind on eternity
Some kind of ecstasy got a hold on me

…And I’m wondering where the lions are.”

 

Autorul Brian Walsh este unul din pastorii campusului din University of Toronto.

Cockburn a fost anul acesta unul din participantii la Festival of Faith and Writing – o manifestare de exceptie gazduita de Calvin College – fiind invitat chiar de Brian Walsh.

“Kicking at the Darkness”  a fost lansata pe 5 Decembrie la Hugh’s Room in Toronto, ca pate aConcertului de binefacere pentru  Parkdale Neighborhood Church incluzand participarea si altor muzicieni canadieni precum Steve Bell si Michael Janzen.

 

“Book has been provided courtesy of Baker Publishing Group and Graf-Martin Communications, Inc.

Available at your favourite bookseller from Brazos Press, a division of Baker Publishing Group”.

 

Leave a Reply