saritura in-naltime

vai ce-a zis-o! versiune christica

Ca oameni acordam altora o multime de ocazii pentru a ne corecta. Nu ne place asta dar face parte din meniu. Daca ne raportam la divinitate  corectarile sunt zilnice.  Cu cat mai dese cu atat mai bine, insa cat de mult luam seama la ele? Corectarile ce vin prin vorbe, gesturi, actiuni ne introduc intr-o zona  de discomfort.

Cum a corectat/certat/admonestat Isus pe cei dragi din jurul sau? Rasfoind Evangheliile putem intelege in cateva situatii modul in care Dumnezeul Intrupat si-a atentionat apropiatii – familie, prieteni. El s-a prezentat oamenilor ca “Cel ce este bland si supus cu inima” iar modalitatea folosita pentru a face unele corectari dezvaluie un om puternic un character solid si suprinzator de dur pentru un om “moale”(cum intelegem cei mai multi prototipul unei figuri blande).

 

Isus a corectat/atentionat asupra unor relatii de familie. In timpul primei minuni, Isus nu a ezitat sa-i spuna public mamei sale:”Femeie ce am eu de-a’face cu tine?!” Pshihologii ar intelge asta ca un comportament frustrant de adolescent intarziat insa Christos vroia sa spuna ceva mai mult: “tu nu ai nici o autoritate asupra mea”. Potrivit lui Hutcheson  afirmatia textului din Ioan insemna: “ingrijorarea asta a ta nu este treaba mea sau a ta sa o rezolvam impreuna; rezolvarea acestei nevoi nu este sub autoritatea ta”.

 

Salome, sotia lui Zebedei si mama celor doi fii ai tunetului – Iacov si Ioan – (apriga femeie; baietii semana de obicei cu mamele, nu?) i-a vrut pe cei doi in pozitii de autoritate in viitoarea Imparatie a lui Dumnezeu. Angajamentul lor benevol de bea un pahar si a indeplini ritualul unui botez era sincer insa ei nu banuiau ce inseamna acest pahar si acel botez. Drumul spre Cer e pavat cu suferinta, spunea Christos. Suntei gata pentru asta? Primul martir a fost Iacov; unul a inceput si celalalt a incheiat lista martirilor crestini din echipa initiala de ucenici a Mantuitorului.

 

Isus a corectat necredinta ucenicilor. Era noapte si furtuna. “Doamne trezeste-te! Cum poti sa dormi! Ne inecam! Murim! Scoala-te!”

“O nepriceputilor pentru ce aveti o credinta asa de mica?” Apoi a certat vanturile si marea s-a linistit. (Mat. 8:23-27)

 

Christos a corectat intelesul milei/compasiunii/slujirii. A corectat-o pe Marta cand aceasta a mentionat ca sora ei sta toata ziua langa El si nu o ajuta. Ce-i zice El: “Si tu ar trebui sa fi ca sora ta!” Auchhh! ce stil are si Isus (Luke 10:41-42).

 

Isus a corectat intelesul asupra unor evenimente tragice. “Hei, Isus ai auzit la CNN? A cazut turnul din Siloam si 18 insi au pierit in acest accident; apoi o factiune religioasa din Galileea indeplinea un ritual dar autoritatile au crezut ca este doar un pretext pentru tulburare ordinei publice si i-au omorat. Sfarsitul lumii, ce mai…” Oamenii ingroziti ii pun intrebari ca intr-un talk-show si asteapta ca “analistul” Isus a le zica ceva. In loc de un studiu biblic despre necaz, stramtorare si suferinta, Christos le spune: “Daca nu va pocaiti toti ve-ti pieri la fel” (Luca 13:1-5). Auchhh again.

 

Ierusalimul era in tensiune. Pastele de anul acesta era cum nu se mai pomenise. Christos fuses-se rastignit, omorat, ingropat dar mormantul era gol. Dupa cateva zile oamenii se intorceau treptat la vechile lor ocupatii, viata se linstea din tumultul tensionat. Asa cum facuse in multe alte ocazii, Isus isi asteapta prietenii sa se intoarca de la pescuit; in grija lui se ocupa si de masa. Dupa ce au mancat Petru si Isus ies impreuna  la o plimbare de siesta. Ioan ii urma mai departe. “Doamne cu acesta ce va fi?” – zice Petru cu referire la Ioan.  “Petre, ce iti pasa tie daca eu vreau ca el sa ramana pana voi veni eu? Tu urmeaza-ma pe mine”. Cu alte cuvinte: “Nu te ingrijora de soarta altora. In primul rand ingrijeste-te de relatia ta personala cu mine. Nu ascunde deficienta unei relatii personale printr-o preocupare sporita cu nevoile altora”.

Leave a Reply