saritura in-naltime

Mere Apologetics

Alister Mc Grath este un nume care m-a interesat a-l citi in primul rand dupa ce l-am observat(video) cum isi construieste argumentele si apoi datorita mediului saxon din care provine (mai poate iesi ceva bun din Britania?). Cunoscut exponent al conservatorismului evanghelic Mc Grath m-a surprins placut in decursul cartii “Mere Apologetics” in primul rand prin flexibilitatea argumentelor oferite in detrimentul incastrarii unor idei in filonul conversational.

Apologetica m-a infasurat pe fuiorul ei inca din perioada de mijloc a anilor 90. La inceput ca o ofensiva impotriva ereziilor intretinute de gruparile sectante din crestinism continund apoi spre accente filosofice si abordari cultural-creationiste. Pentru mine apologetica s-a imbinat fericit cu o formare enciclopedica.

Apologetica

  • nu se ocupa cu suprematia crestinismului ci mai mult cu prezentarea desteapta, pe limba fiecaruia, a unor idei, arugmente care daca nu pot dovedi deplin existenta lui Dumenzeu, te conduc in punctul in care nu o poti nega pe de-a’ntregul.
  • este o imbinare inteligenta a stiintei, culturii si  teologiei. Desi pentru unii pare doar o paradigma, sau un sablon teoretic m-am deprins sa o vad un element ce impleteste Adevarul cu firele vietii.

McGrath nu doar prezinta doar argumente clasice in favoarea lui Dumnezeirii –  o colectie de argumente apologetice adunate de-alungul experientei sale ca profesor, conferentiar sau autor de carti; el sublinieaza si cum pot fi ele folosite in lumea reala pentru a avea interactiuni/conversatii scutite de greseli.

Alister McGrath este bine ancorat in realitatea imediata

explorand premisele cunosterii apologetice intr-o matrice/interactiune postmoderna. Acest accent in consider un plus evident fata de alte carti de apologetica – bine scrise si logic construite dar care erau destul de departe de mintea omului din sec. XXI.

Evidentiind necesitatea prezentarii Evangheliei in postmodernism McGrath analizeaza cateva obiectii la adresa credintei oferind nu doar raspunsuri ci modalitati de abordare a diferitelor situatii si conversatii. In aceasta directie contextualizarea si exploararea prezentarilor apostolice (Petru la cinzecime(Fapte 2) si Pavel in Atena(Fapte 17 si Roma(fapte 24-26) ofera indicii pertinente privind diversitatea si cunoasterea abordarii/particularizarii si amplificarii mesajului in functie de audienta.

“Mere Apologetics – how to help seekers & skeptics find faith” – nu este foarte densa in explicatii amanuntite dar este foarte utila in aplicatii – scrisa intr-o maniera relevanta pentru contemporanul sec. XXI, reprezinand un util instrument celor preocupati de temeinicia credintei lor prezentand structurat modalitati de abordare ale punctelor cheie in crestinism.

Intelegerea temelelor centrale ale crestinsimului si transmiterea/comunicarea lor in lumea seculara, asta poate fi o incercare de a defini obiectul apologeticii. Prin interactiune si nicidecum izolare McGrath vre sa ajute fiecare credincios sa devina un ganditor iar orice ganditor sa devina un credincios.

Abordarea sa merge in directia folosirii adversitatii fata de crestinism prin promovarea unor raspunsuri viable. Accentul este de a-i incruaja pe crestini sa-si valorifice credinta prin explicarea ei la un nivel cultural-intelectual catre toti cei ce sunt in jurul bisericii.

McGrath mentioneaza express ca apologetica nu este un set de tehnici ce-l folosesti pentru a iti castiga un adept sau a invinge un oponent si nicidecum un set de intrebari si raspunsuri predefinite; este acceptarea de a lucra impreuna cu Duhul lui Dumnezeu pentru a descoperi catre orice om maretia lui Dumnezeu.

De’a-lungul volumului apar diferite citate unele cunoscute altele noi pentru mine; iata unul apartinand cunoscutului cineast  Woody Allen: “Mai mult decat in oricare alt timp al istoriei, omernirea se afla la intersectie. Un drum duce spre disperare si lipsa de speranta. Altul catre catre distrugere totala. Sa ne rugam sa avem intelepciunea de a alege corect” / ‘More than at any other time in history, mankind faces a crossroads. One path leads to despair and utter hopelessness. The other, to total extinction. Let us pray to have the wisdom to choose correctly’ (pp.163).

Provocarea pe care el o lanseaza oricarui ce vrea sa se numeasca apologet crestin contemporan mi se pare cutezatoare: comunicarea credintei crestine cu bucurie, intr-o maniera coerenta si relevanta iar pe de alta parte rezolvarea oricaror ingrijorari si anxietati determinate de pasul credintei persoanale (p. 157).

Mere Apologetics este un bun start catre incursiuni ulterioare autorul sugerand si o lista de lecturi viitoare pentru cei dornici sa aprofundeze complexitatea  acestui doemniu.

 

Book has been provided courtesy of Baker Publishing Group and Graf-Martin Communications, Inc.
Available at your favourite bookseller from Baker Books, a division of Baker Publishing Group.

The book is available

Amazon,

Christianbook.com,

BarnesandNoble.com

Leave a Reply