saritura in-naltime

flirtand/cochetand cu interzisul – Steven James

Traim intr-o lume decazuta si care miroase permanent a tentatie. Suntem piscati sa calcam stramb, in afara voiei lui Dumnezeu – tentatiile cotidiene fiind colorate variat inconjurnadu-ne frumos si onorabil, trasparent si gustos. Ispita defineste mediul in care ceea ce este interzis devine dintr-o data nu doar permis dar si de dorit.

Sacaiala tentatiei de a cocheta cu lucrul nepermis e cunoscuta omului inca din geneza sa si in fiecare zi mergem pe sarma la granita intre alb si negru, lumina si intuneric – unii laudandu-ne chiar cu tangoul ce iese.

Pentru mine aproape orice carte este o calatorie. De aceasta data autorul m-a invitat sa privesc peste umarul sau  15 situatii biblice si personajele implicate. Provocarea spre o contextualizare contemporana  a multiplelor fatete ale ispitei este ceea ce isi doreste autorul pentru a adresa problema pacatului ce (ne) pandeste.

Cartea lui Steven James, “Flirting with the Forbidden“, mi-a adus in intr-un alt vesmant o serie de evenimente desfasurate in istoria umanitatii, mentionate biblic. Stilul sau de povestitor il pune pe cititor in fata unor situatii posibile ce nunateaza cadrul larg al evenimentului. Realitatea biblica este extinsa, imaginatia este lasata sa mearga mai departe si autorului ii trebuiesc acordate circumstantial licente creative pentru a nu fi teologic eretic.

Autorul nu scuza vinovatia celor implicati ci doar prezinta dintr-un alt unghi situatia lor, nu pentru a o face acceptabila ci pentru a descoperi mai profund Harul lui Dumnezeu ce a fost peste ei si ne insoteste si pe noi astazi.

Steven James nu releva cititorului vre-o alchimica formula a harului ci-l invita pe acesta ca intr-o dependenta de Creator si legatura prin Duhul Sfant sa mearga prin ispitele zilei.

15 situatii biblice aducand in fata cititorului perspectiva Evei asupra pacatului lui Cain, ce a gandit sotia lui Potifar ademenindu-l pe Iosif, ce s-a intamplat dupa uciderea lui Urie, alternand cu pasaje din Noul Testament – cum a vazut un cantaret invierea ficei lui Iair sau disertatia lui Dima cand l-a abandonat pe Apostolul Pavel.

“Flirting with the Forbidden: Finding Grace in a World  of Temptation” – aparuta la Revel o divizie a Baker Publishing Group – arata cat de aproape omul joaca pe marginea focului sperand ca nu se va arde. Cartea vorbeste dincolo de toate despre conflictul spritual ce ne vrea robi si lucrurilor interzise sau liberi de lucrurile nefolosioare.

Talentul autorului este usor de intrezarit in limbajul dynamic ce te poarta prin fiecare situatie, tehnica narativa ce sporeste usurinta la citire. Castigul unor astfel de carti este apropeirea de contextual biblic al evenimentului pentru a intelege mai bine prezentul unor astfel de situatii.


Vorbind despre harul lui Dumnezeu Steven James ilustreaza biruinta asupra ispitei – un mesaj puternic ce trebuie citit/auzit.

Book has been provided courtesy of Baker Publishing Group and Graf-Martin Communications, Inc. Available at your favourite bookseller from Revell, a division of Baker Publishing Group.

Also available from

Amazon,

Christianbook.com,

BarnesandNoble.com

Leave a Reply