saritura in-naltime

de p(r)oveste

Povestirile depasesc barierele lingvistice, culturale si de varsta. Am experimentat faptul de a ma putea relationa mai usor la colegii si vecinii mei, gasind povesti, intamplari comune. Contextul narativ este cel in care inima noastra raspunde/reactioneaza cel mai bine. Transmiterea informatiei dintr-o generatie in alta, dintr-o cultura in alta s-a facut prin intermediul istorisirilor.

Bibia nu a fost scrisa de oameni formati/setati de cultura vestica. De aceea adaptarea ei, interpretarea ei in limitele si exigentele culturii apusene este uneroi “defazata”/ “out of tune”. Bibia a fost scrisa pe intelesul unor oameni ai istorisirilor.

Am dat recent de un material ce cumula rezultate din neurologie si pshihologie confirma capacitatea umana de a gandi intr-o structura narativa. Conceptele imbracate intr-o povestire sunt mai usor de asimilat si transmis decat cele care sunt explicate punctual si logic.

De aceea inca ne amintim povestile copilariei si apoape am uitat prezentarea powerpoint de acum o jumatate de ora.

Ca mediu de conectie, povestirile/isorisirile umplu mai usor/eficient si elegant spatiul dintre persoane. Mai important de a spune si cunoaste o poveste buna/facinanta este de a fi parte intr-o intamplare/istorisire mareata. Aici ne lovim de o problema…e greu a trai o astfel de povesire.

Vrem vieti interesante dar uneori adevarul nu este asa de interesant. O povestire mareata include deseori suferinta si greutati si noi nu vrem asta. A fi parte intr-o povestire mareata necesita curaj si asumarea unor riscuri. Daca  nu crezi asta raspunde-ti singur la intrebarea: “Ce preferi, sa castigi la Lotto-Pronosport sau sa alergi la marathon?” si-mi vei da dreptate.

Povestirile neplicticoase contin tensiune, conflict. Povestea pe care cultura noastra ne-o spune este despre securitate si comfort. Fii cat mai protejat si ocoleste orice sursa de durere. Nu e rau dar asta nu e partea pricipala a unei povesti – poate uneori fi doar un capitol al ei. O povestire mareata include elemente pentru care sa merite sa lupti.

Dumnezeu nu ne-a conceput doar pentru supravietuire. El ne-a pregatit sa traim o poveste mai buna dect cea servita in media, care sa includa risc si disponibilitatea de a birui problemele.

Intr-o veche carte de rugaciuni este scris:

“Doamne, nu am rog pentru o viata usoara. Ma rog sa fim oameni puternici. Nu ma rog pentru situatii usoare; ma rog pentru putere sa depasim orice situatie. Pentru ca altfel lucrarea noastra n-ar avea nimic miraculous in ea; dar noi vrem sa traim o minune. Si in fiecare zi ma voi minuna de bogatia de viata venita prin incredibilul Tau har.”

Leave a Reply