saritura in-naltime

Christos Preasfantul

Meditatiile din Saptamana Mare nu trebuie sa ne conduca spre deznadejde.

Acest imn este o meditatie cantabila in fata crucificarii Domnului Isus Christos. Cantarea incepe prin recunoasterea sfinteniei lui Isus prin constientizarea pacatului cel mare pe care El ar fi trebuit sa-l comita pentru a fi astfel pedepsit. De fapt Isus nu a pacatuit (1 Ioan 3:5; 2 Corinteni 5.21) Insusi Pilat a admis ca Isus este nevinovat. (Luca23.4) El a fost respins de cei pe care a venit sa-i salveze. (Isaia 53.3-6; Marcu 8.31)

In a doua stofa se mentioneaza responsabilitatea noastra pentru moartea lui Christos. In loc sa aratam cu degetul la Iuda Iscarioteanul e bine sa realizam ca pacatul meu l-a condus pe Christos la cruce. (1 Petru 2.21-25) Intr-un fel toti suntem Iuda. (Matei. 26:14-16) Toti suntem Petru. (Matei. 26:69-75) Toti suntem soldatii care-l biciuiau si-si bateau joc de El. (Matei. 27:27-31)

A treia strofa vorbeste despre moartea inlocuitoare a lui Christos. Bunul Pastor isi da viata pentru oile Sale (Ioan 10:11) Fiul fara pacat este sacrificat pentru ca slujitorul pacatos sa traisca (Matei 21:33-39) Noi am incalcat legea lui Dumnezeu dar El a platit/a fost amendat (Isaia 53:5-6) In timp ce noi eram debusolati si dezorintati de pacat, Isus trece la actiune si se interpune intre noi si Dumnezeu pentru a ne impaca cu Acesta. (Romani 5:6-8)

In a patra strofa realizam faptul ca Isus a fost om si a murit sacfrificandu-se pentru salvarea omului; nu doar omul a fost singra motivatie pentru actiunea aceasta. Scopul intruparii sale a fost moartea (Matei. 1:21) El a murit pentru noi. (Romani 5:8) Ultimul tel a fost evidentierea Gloriei lui Dumnezeu. (Ioan 12:27-28; 17:1) Aceasta a fost forta motivatoare din spatele rastignirii ce poate energiza si viata mea de credinta. (1 Corinteni 10:31)

In ultima stofa raspunsul nostru in fata acestei dovezi a dragostei divine trebuie sa fie adorarea, multumirea. Niciodata nu vom infaptui nimic suficient pentru a plati lui Christos ceea ce El a facut. Mai folosit decat sa ne concentram pe ceea ce ni se cuvine si meritam – partea buna – este folositor sa ne gandim/meditam asupra milei extraordinare pe care o are Dumnezeu fata de niste nenorociti ca noi (1 Ioan 4:9-10). El a iubit pe cei nevrednici de iubit si a avut mila de cei ce nu meritau mila. Raspunsul nostru rezonabil este adorarea, pretuirea Sa intr-o atitudine umila de inchinare.

Ah, holy Jesus, how hast thou offended,
That we to judge thee have in hate pretended?
By foes derided, by thine own rejected
O most afflicted!
Who was the guilty? Who brought this upon thee?
Alas, my treason, Jesus, hath undone thee!
‘Twas I, Lord Jesus, I it was denied thee;
I crucified thee.
Lo, the Good Shepherd for the sheep is offered;
the slave hath sinned, and the Son hath suffered.
For our atonement, while we nothing heeded,
God interceded.
For me, kind Jesus, was thy incarnation,
thy mortal sorrow, and thy life’s oblation;
thy death of anguish and thy bitter passion,
for my salvation.

Therefore, kind Jesus, since I cannot pay thee,
I do adore thee, and will ever pray thee,
think on thy pity and thy love unswerving,
not my deserving.

Leave a Reply