saritura in-naltime

blog tour: 40 Questions About The End Times / 40 de intrebari despre vremurile din urma

“Consideram ca adevaruri centrale cele ce sunt afirmate clar in Scriptura. Profetia despre reintoarcerea lui Isus Christos este una centrala, clara. Profetia ca va exista o zi a judecatii este una clara. Detalii privind perioda necazului cel mare, nivelul si timpul rapirii, cine este Fiara, Anticristul, perioada mileniului sunt lucruri asupra carora pot exista mai multe interpretari si nu sunt foarte clare. E normal sa avem opinii asupra acestora. Nu este normal sa folosim aceste opinii drept etalon pentru a masura veridicitatea si autenticitatea crestinismului unora si altora ceea ce duce la faramitarea unitatii in biserica. De-a lungul timpului credinciosii crestini au avut pareri deosebite asupra unor detalii profetice privind viitorul de aceea este o prostie chair aroganta sa se insiste in dreptul vre-uneia din aceste intereptari ca reprezinta adevarul absolut in probleme escatologice.”(p.312)

Am ales acest citat din finalul cartii lui Schnabel Schnabel pentru a sintetiza maniera pe care o desfasoara in cuprinsul acestei noi aparitii la Kregel Academic.

Autorul stipuleaza din primele pagini cateva idei/linii principale de care va tine cont in analizarea textelor biblice ce privesc acest domeniu fascinant in care multe sabii teologice s-au tocit: escatologia.

  • Isus Christos se va intoarce.
  • textul Noului Testament este cel care ghideaza intereptarea. Asta inseamna ca profetiile din Vechiul Testament trebuiesc intereptate/integrate in matricea explicativa a Noului Testament.
  • in discursul sau Mantuitorul a afirmat explicit ca nimeni nu cunoaste data exacta a intoarcerii Sale.
  • primele generatii de crestini au crezut in iminenta revenirii lui Christos – “vremurile din urma” au inceput dupa Inaltarea lui Christos la Cer.
  • in domeniul analizarii profetiilor trebuiesc aplicate acealeasi principii hermeneutice de care se tine cont si in alte intreptari ale Scripturilor.

Tot ceea e urmeaza in carte este slefuit in jurul acestor idei ce vor sa mareasca/incline nivelul de greutate asupra textului biblic(in detrimentul vre-unei interpretari). Cartea se adreseaza celor avizi de sensational – pentru a-i domoli – cat si celor plicitisi/dezinteresati de subiect  – pentru ai ajuta sa aibe o imagine noua, corecta. Schnabel isi atinge  – cel putin in dreptul meu – scopul: aceala de a oferi o perspectiva echilibrata asupra escatologiei.

40 Questions About the End Times este structurata in 4 mari parti. Prima cuprinde lucruri generale despre viitor, trateaza evenimente ce vor structura viitorul Bisericii; tot in prima parte sunt detalii desre rostul si viitorul Israelului. In a doua parte sunt analizate evenimente premergatoare reintoarcerii lui Christos: antichrist, 666, Fiara, Gog si Magog. Partea finala provoca spre verificarea si analizarea unei escatologii persoanale cu accentual pus pe pregatierea, vegherea fiecaruia.

Schnabel Schnabel – profesor de Noul Testament la Trinity Evangelical Divinity School – ca un bun exeget se uita atent la textul original trecand in revista diferite variante intereptative ce sunt prezentate echlibrat, nepartinior.  Autorul nu ezita in a-si exprima opinia personala dar o face “cu bun simt” neatacand celelalte interpretari. Acesta abordare echilibrata este rezultatul unei munci de analiza impresionante iar respectul fata de alte variante intereptative reprezinta un plus substantial in ansamblul cartii.

Textul veterotestamental care are cele mai multe implicatii in Noul Testament este cel din Daniel cap.7-12. Autorul exprima ideea potrivit careia textele noutestamentale despre a doua venire a lui Christos – chiar daca sunt prezentate in diferite aspecte – privesc acest eveniment ca unul singur (fara etape si subatape cel preced sau succed) sustinand interptarea potrivit carei crestinii trec deja prin perioada incercarii ata de mult discutata in texte precum Daniel 12-13, Matei 24, 1 Tesaloniceni 4-5 si Apocalipsa 1, 4, 7 si 12.

Unii sunt fascinati a crede ca pot deslusi in amanunte detalii legate de finalul istoriei. Dorinta lor de a cunoaste si de a sti ii transforma pe drum in oameni ce uita de alte lucruri importate ale vietii crestine si ii transforma in mici dumnezei pe care nimeni nu mai poate sa-i invete ceva.

Greutatea unor intereptari teolgice exacte trebuie sa lase loc mai mult lui Dumnezeu (mai tine cineva cont de faptul ca “Slava lui Dumnezeu sta in ascunderea lucrurilor”?)

Pozitia personala pe care autorul si-o defineste este aceea istoricista, premileniala. In capitolul destinat evenimentului “rapirii” se poate vedea pozitia sa post tribulationala.

Prezentarea tuturor fatzelor cu claritate si fara a ascunde ceva “incomod” ma determina sa constat ca am parcurs probabil cea mai buna/echilibrata carte de escatologie de pana acum.

40 Questions About the End Times este o carte de nivel academic in structura ei, care a avut o baza de cercetare si exegeza impresioananta si care lasa suficient loc pentru pareri contrarii autorului.

Structura foarte organizata a cartii o face usor de citit, capitolele cartii nu predispun spre o parcurgere cursiva lasand cititorului posibilitata de a alege si parcurge mai intai ce i se pare mai important.

Cartea poate chestiona intelegerea pe care o avei pana acum despre perioada de sfarsit a istoriei si ofera multe raspunsuri decente la intrebari incomode.

Desigur ca argumentele aduse de autor vor discredita si accentua unele din interptarile existente in lumea teologica dar mi-a placut faptul ca autorul nu pare sa aibe o agenda de sustine un punct de vedere deasupra altuia.

Biserica este prea acid divizata in sustinerea unor lucruri (secundare) pe care nu le intelege in detrimentul unei lucrari comune, unitare in domeniile importante asupra carora nu exista nici o indoiala.

Nu stim cu exactitate cand se va intoarce Isus dar stim ca toti trebuie sa fim gata; sa ne pregatim pentru acesta reintalnire.

Si uite asa, fara sa-mi propun, am parcurs pana acum 3 carti despre sfarsitul vremurilor fara a fi pasionat de asta.

Seria “40 Questions and Answers” de la Kregel Publishing mi se pare una reusita, care isi atinge scopul informand si provocand iar meritul pentru aceasta il are coordonatorul  Benjamin Merkle. (seria mai include subiectele precum Biblia, Legea, Slujirea. 40 Questions About Elders and Deacons – Benjamin Merkle, 40 Questions About Interpreting the Bible – Robert Plummer,  40 Questions About Christians and the Law – Tom Schreiner.)

Cuprinsul detaliat:

Partea 1: Intrebari generale asupra viitorului
A. Viitorul Lumii
1. Cand incep “vremurile din urma”?
2. Ce reprezinta “implinirea vremii”?
3. Care sunt smenele sfarsitului (Matei 24)?
4. Cadn se vor implini semnele sfarsitului?
5. Ce reprezinta Pecetea, Trambita, Potirul Judecatii (Rev. 6-16)?
6. Trebuie sa intelegem viziunea lui Ioan, literal sau alegoric?
7. Cand vor avea loc evenimentele ce cuprind Pecetea, Trambita, Potirul Judecatii?

B. Viitorul Bisericii
8. Vor trece crestinii prin Necaz?
9. Cien sunt cei 144,000 din Apocalipsa 7?
10. Va fi Biserica rapita?
11. Aduce prezeta Bisericii pe pamant periaoda de pace si properitate?

C. Viitorul Israelului
12. Care sunt promisiunile vechi testamentele cu privire la Israel?
13. Are Israelul un destin special?
14. Este statul modern al Israelului o implnirea a profetiei?
15. Ce este sionismul crestin?
16. Va fi cel de-al treilea templu construit la Ierusalim?

Part 2: A doua venire a lui Isus Christos

A. Evenimente inainte de reintoarcerea lui Isus
17. Ce repretinta “uraciunea pustiirii” din profetia lui Isus?
18. Cine este “omul faradelgii” din pofetia lui Pavel?
19. Cien est Fiara din profetia lui Ioan?
20. Cine este Anticristul?
21. Care este intelesul numarului 666?
22. Cine este Proorocul/profetul Mincinos?
23. Care este semnul fiarei?
24. Cine este curva cea mare a Babilonului?
25. Cien sunt martorii din Apocalipsa 11?
26. Cine sunt Gog si Magog din Ezechiel?
27. Cine sunt Gog si Magog din Apocalipsa?
28. Ce repreinta batalia de la Armaghedon?
29. Ce este Marele Cutremur?

B. Reintoarcerea lui Isus

30. Se va reintaorce Isus?
31. Cum si Unde se va reintaorce Isus?
32. Se va reintoarce Isus curand?

Part 3: Mileniul si Judecata Finala

A. Perioada de 1000 de ani si Noul Ierusalim
33. Ce este Mileniul?
34. Can va avea loc?
35. Ce este Noul Ierusalim?

B. Ziua Judecatii
36. Cand  va avea loc?
37. Ce se va intampla cu cei credinciosi in Ziua Judecatii?
38. Ce se va intampla cu cei necredinciosi in Ziua Judecatii?

Part 4: Intereptarea Vremurilor din Urma

39. Cum trebuie sa privim profetiile?
40. De ce trebuie sa tin cont de Sfirsitul Vremurilor?

 

 

 

I am thankful to Kregel Publications and their academic and professional department to send to me this book through their blog tour promotion program.The opinions I have expressed are my own. I am disclosing this in accordance with the Federal Trade Commission’s 16 CFR, Part 255 http://www.access.gpo.gov/nara/cfr/waisidx_03/16cfr255_03.html> : “Guides Concerning the Use of Endorsements and Testimonials in Advertising.”

Cumpara aceasta carte / Get this book

Amazon.com

Barnes&Noble.com

Christianbook

 

EG

Leave a Reply